Sukob policije i prosvjednika u Tunisu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Policija se u ponedjeljak sukobila s tisucama protuvladinih prosvjednika koji su pokušali uci na aveniju Habib Bourguiba u središtu glavnog grada Tunisa, na podrucje zabranjeno za prosvjede i poprište nemira koji su prije više od godine dana doveli do svrgavanja dugogodišnjeg predsjednika Zinea Ben Alija.

Oko 2000 ljudi krenulo je u povorci iz stožera glavnog sindikata, predvodnika prosvjeda protiv islamisticke vlade, kada ih je policija docekala pred zgradom ministarstva unutarnjih poslova u aveniji Bourguiba u Tunisu.

Umjerena islamisticka stranka Ennahda, koja je osvojila izbore prošle godine, izložena je pritisku sekularistickih stranaka i sindikata da ne uvodi religiju u javni život zemlje, dok salafisticke stranke žele suprotno.

Prosvjednici povezuju Ennahdu s obitelji Trabelsi iz koje dolazi Alijeva supruga Leila i koju optužuju za sveprisutnu korupciju posljednjih godina njegova vladavine. "Ljudima je dosta novih Trabelsija", izvikivali su demonstranti.

Policija je palicama i suzavcem pokušala rastjerati prosvjednike koji su je gadali kamenjem, koristeci taktiku uobicajenu tijekom 23-godišnje vladavine Ben Alija kada je Tunis bio policijska država s ogranicenim slobodama.

Ministarstvo unutarnjih poslova zabranilo je krajem ožujka prosvjede u glavnoj ulici u Tunisu nakon što su se vlasnici restorana i trgovina žalili da im prosvjedi štete poslovanju i otežavaju promet. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter