Sukob Ostojića i Varge kulminirao na maržama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon snažnog pritiska hrvatskih veledrogerija, ljekarnika i domaće farmaceutske industrije protiv prijedloga HZZO-a upućenom Ministarstvu zdravlja, da se kroz novi pravilnik veledrogerijske marže s dosadašnjih 8,5 posto drastično smanje za neke lijekove samo na jedan posto, ministar Rajko Ostojić odlučio je preispitati odluku o tom dokumentu. Projekcije veledrogerija i udruge ljekarnika da će primjenom spornog pravilnika 1.500 farmaceuta završiti na cesti, a više stotina ljekarni se ili zatvoriti ili će poslovati s gubitkom, navele su ministra zdravlja da posumnja u ispravnost prijedloga o pravilniku koji je izradio HZZO. Na usvajanju ili odbijanju pravilnika ogleda se, tvrde poznavatelji prilika, recentni sukob Ostojića i ravnatelja HZZO-a Siniše Varge oko njihove međusobne nadređenosti i načina trošenja novca namijenjenog zdravstvu.

Podsjetimo, HZZO je najprije tvrdio da se novim pravilnikom štedi oko 100 milijuna kuna u državnom proračunu, no ministru Ostojiću ovaj tjedan dostavljeni su podaci koji govore da o štednji nema ni govora. Prije svega zato što veledrogerijske marže ne plaća nijedna hrvatska institucija ni ustanova u zdravstvenom sustavu, već taj trošak ide isključivo na teret inovativne farmaceutske industrije, odnosno stranih proizvođača lijekova koji plaćanjem marži osiguravaju veledrogerijama troškove opskrbe bolnica i ljekarni.

Primjenom novog pravilnika, s maržama od samo jedan posto na najskuplje lijekove od preko 1.000 kuna, koje koriste pacijenti s najtežim dijagnozama, u pitanje bi došlo i pravo pacijenata na dostupnost lijekova. Stanovnici udaljenijih područja, naime, među prvima bi mogli osjetiti nestašicu lijekova isključivo zato što veledrogerije kao distributeri zbog višestruko smanjenih marži neće imati računicu za dostavu skupih lijekova na rubna područja županija, konkretno kad je riječ o PGŽ-u - na otoke ili u Gorski kotar.

Zbog nametanja HZZO-a da Ministarstvo zdravlja donese Pravilnik o smanjenim veledrogerijskim maržama, od kojih se dio odvaja ljekarnama i omogućava im normalno funkcioniranje koje će ubuduće postati upitno, većina zainteresiranih u hrvatskom lancu opskrbe lijekovima postavlja pitanje zašto se HZZO, nametanjem novog pravilnika, uključio u poslovni odnos između, s jedne strane, stranih farmaceutskih kompanija koje ostvaruju ekstraprofite te, s druge strane, hrvatskih veledrogerija.

Poznato je da HZZO direktno i bez posrednika s inovativnom farmaceutskom industrijom dogovara cijene lijekova za Hrvatsku. Isto tako neovisno, dogovarajući veledrogerijske marže u direktnim pregovorima s inovativnom farmaceutskom industrijom, nastupaju i hrvatske veledrogerije. Nametanjem novog pravilnika, HZZO, odnosno Ministarstvo zdravlja koje bi trebalo potvrditi taj pravilnik, rade isključivu korist bogatim, inozemnim farmaceutskim kompanijama koje će plaćati puno manje marže nego dosad, ali će to dovesti do kraha u opskrbi lijekovima. (R. FRANK/NL)


Podijeli: Facebook Twiter