Sukob jednog roditelja i škole u Krnici

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Što se dogada kada suživot jednog roditelja i škole postane nemoguc i eskalira u otvoreni sukob, optužbe i pozive inspekciji te završi medusobnim prijavama policiji svjedoci slucaj koji se u posljednjih nekoliko mjeseci zbiva u Osnovnoj školi Vladimira Nazora u Krnici. Okružena mirom i zelenilom, s mnogo prostora za igru i svega 70 ucenika, ova seoska škola izgleda kao idilicno mjesto za odrastanje i ucenje.

Medutim, tako ne misli otac jednog ucenika treceg razreda, cije ime necemo objaviti zbog zaštite identiteta njegova sina. Obratio nam se jer smatra da je ravnateljica Romana Percan povrijedila prava njegova djeteta pa i citave njihove obitelji.

S druge strane, djelatnici škole zajedno s ravnateljicom i roditeljima tvrde da su oni, a ne dijete, žrtve neprimjerenog vladanja oca ovog djeteta te da ga se pomalo i pribojavaju. Obje se strane slažu u jednom - da su problemi u komunikaciji poceli još kada je dijete krenulo u prvi razred - no, svaka strana ima svoju pricu.

Ucenici su napali moje dijete


Sve je kulminiralo kada je roditelj na ovom polugodištu u ucenickoj knjižici procitao bilješku njegove razrednice koja navodi da dijete ima poteškoca u prihvacanju pravila i zahtjeva školskog života, da bi trebao biti pažljiviji, redovit i odgovoran te da treba izbjegavati svade i rješavati sukobe na miran nacin.

- Moje dijete je nadareno dijete, kad je imao tri godine kazali su nam da je na nivou šestogodišnjaka. Vrlo je osjetljiv, napadala su ga druga djeca i vrijedala. Sudario se s jednim djecakom iz svog razreda koji je zvao sestru iz osmog razreda, a ona je došla s još dva osmaša koja su napala moje dijete i udarila ga. Razgovarao sam s ravnateljicom i tražio sam da se reagira, ali nisu ništa adekvatno poduzeli. Na kraju je ispalo da se moje dijete loše ponaša, prica nam roditelj.

Navodi da su i u prvom razredu ponašanje njegova sina ocijenili lošim, iako ni njega ni njegovu suprugu nikada nisu pozvali u školu zbog njegovog navodno problematicnog ponašanja. Posebno spornim smatra što razrednica nije u svojim zapažanjima navela niti jednu pozitivnu osobinu njihova sina.

Buduci da smatra da je ovaj cin bio protivan struci i nepedagoški, roditelj je uložio prigovor ravnateljici. Izmedu ostalog, napisao je da su njegova sina u školi vrijedali na nacionalnoj osnovi, da su ga napali ucenici osmog razreda i da sve to negativno utjece na njegovo emocionalno stanje. Nadalje, smatra da je pisanje o njihovom djetetu u knjižici svojevrsna osveta njemu i njegovoj supruzi, nacin da se oni ušutkaju, a sve u svrhu prikrivanja nerada školskih zaposlenika. Uz to, upozorio je i na moguci mobing.

Rekli su mi da dijete preselim u drugu školu


Naš sugovornik veli da su nakon dopisa ravnateljici uslijedile sjednice na svim strucnim tijelima škole - Uciteljskom vijecu, Školskom odboru, Vijecu roditelja, Vijecu ucenika i Radnickom vijecu i svi su odbacili njegov prigovor kao neutemeljen.

- Smatram da nikako nisu smjeli raspravljati o mojem djetetu bez moje prisutnosti, citali su moj dopis pred svima i sad 150 obitelji iz svih sedam sela u okolici znaju sve o nama. K tome je Školski odbor jednoglasno zakljucio da ako nismo zadovoljni, dijete preselimo u drugu školu. Je li to privatna škola ravnateljice Percan da dijete šalje u drugu školu, ljutito ce ovaj otac koji smatra da se na tim vijecima održao svojevrsni linc na njegovu obitelj.

O svemu je kontaktirao i s prosvjetnom inspekcijom koja je, prema nalazu koji nam je prezentiran, naložila školi da poništi ucenicku knjižicu, ponovo preispita ocjenu iz vladanja te poništi zakljucke Školskog odbora i Vijeca roditelja. Iako je inspekcija u cijelosti uvažila prigovor roditelja te je izdana nova knjižica, naš sugovornik smatra da je nedovoljno ucinjeno jer se prema njegovom mišljenu radi o teškim kaznenim djelima.

Najviše krivi ministra Radovana Fuchsa koji je, veli, trebao smjesta suspendirati ravnateljicu do okoncanja spora. Dodaje da je u meduvremenu ravnateljica dala ostavku, ali da i dalje radi kao v.d., što smatra nedopustivim.

Otac veli da ga je škola prijavila policiji i pulskom Centru za socijalnu skrb, zbog cega je s djetetom morao odlaziti kod psihologa i ostalih strucnjaka, što smatra dodatnim pritiskom na njegovu obitelj. Kaznenu je prijavu, dodaje, i sam predao policiji protiv ravnateljice i škole.

Ravnateljica Percan, s kojom smo se susreli u školi, odbacila je sve optužbe za koje je tereti roditelj ucenika i prosvjetna inspekcija.

- Naša je škola postala prostor ugroženosti. Roditelj je ušao u moj ured u vrijeme koje nije uredovno i prijetio mi, zbog cega smo zvali policiju u školu. Medutim, policija nije reagirala pa smo ponovno morali policiji prijaviti slucaj. Izgleda da je trebalo pokleknuti pod pritiscima inspekcije jer, nažalost, to se i traži od današnje škole. Moramo podilaziti roditeljima u ostvarivanju bezuvjetnih prava koja su tako daleko od odgovornosti, kazala je Percan, koja izjave ovog oca smatra konstrukcijama i manipulacijama.

Dodaje da je roditelj vec od prvog dana škole tražio poseban tretman te da je uvijek priman na razgovor kad god je htio, ali je situacija u posljednje vrijeme postala neizdrživa zbog sve otvorenijih pritiska.

Školi je ucinjena šteta


- Ucinjena je šteta školi, uciteljici, meni, drugoj djeci koju se nedopustivo napada, široj zajednici jer je mnogo njih ukljuceno u ovu pricu u kojoj se gubi dragocjeno vrijeme i energija na nešto što je netko prije nas trebao rješavati, prvenstveno policija. Odgovorno i javno tvrdim da zakazuju institucije sustava - namjerno ili nehotice, ne želim suditi - ali da jedna osoba na mnogim razinama ima takvu moc, vrlo je znakovito. Pozivam policiju i druge institucije kojima smo se obratili da profesionalno odraduju svoj posao, da nam omoguce nesmetan i dostojanstven rad, kazala je ravnateljica.

Veli da je podnijela zahtjev za razrješenjem, a Školski odbor ju je imenovao vršiteljicom dužnosti ravnatelja. To je ucinila najviše zato jer su joj ugrožena prava na normalan i dostojanstven rad te zbog svih iskrivljenih i neistinitih tvrdnji za koje ju se tereti. Napominje da ucenici osmih razreda nisu napali tog ucenika, što je škola utvrdila nakon obavljenih razgovora.

- Prosvjetna je inspekcija jednostrano donijela sud ne uvažavajuci primjedbe škole i dok je još uvijek trajao žalbeni postupak, presudila i predložila Školskom odboru moje razrješenje, što su jednoglasno odbili, kazala je ravnateljica. Dodaje da ce bez obzira na ishod žalbenog postupka, pomoc potražiti sudskim putem jer joj je ucinjena velika nepravda, a sustav je nije zaštitio.

Natjecaj za ravnatelja ce uskoro biti objavljen, ali Percan još nije odlucila želi li se ponovno kandidirati, iako, kaže, voli ovu školu u kojoj je provela gotovo 30 godina, od cega 11 kao ravnateljica. Osim predstavnika Školskog odbora i psihologinje Jasminke Brlas koja je u cijelosti potvrdila rijeci ravnateljice, punu podršku Percan pružilo je Vijece roditelja u kojem kažu da niti jedan roditelj nema prigovore ni na školu ni na ravnateljicu jer sve funkcionira odlicno. Dodaju da zbog straha od reakcije spomenutog roditelja ne žele javno govoriti.

Uz ravnateljicu je stao i sindikat cija je povjerenica Ratka Brgic ponašanje ovog roditelja nazvala otvorenim mobingom prema cijeloj školi koju nikakve institucije ne štite. Postavlja se pitanje tko je u Osnovnoj školi u Krnici žrtva - dijete, ravnateljica, ili pak oboje.


Podijeli: Facebook Twiter