Sukob ispred bazilike zbog mise za Antu Pavelića

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Aktivisti Građanske akcije održali su danas miran prosvjed ispred Bazilike srca Isusova u Palmotićevoj ulici, gdje se održavala misa zadušnica za ustaškog zločinca, poglavara Nezavisne drzave Hrvatske Antu Pavelića.

Skupina aktivista s transparentom "Spriječimo fašizaciju društva" svojim je tijelima pokušalo blokirati ulaz u crkvu. Dio aktivista nosio je Davidovu zvijezdu, a svoju poruku da Ante Pavelić ne pripada u javni prostor Hrvatske, pokušali su poslati i pomoću transparenta na kojem je pisalo "20101 dijete ubijeno u Jasenovcu. 200.000 ubijeno u ustaškim logorima. Sve naredio Ante Pavelić."

"Došli smo kako bismo upozorili na ono što se svakog 28. prosinca događa ovdje u crkvi u Palmotićevoj, a to je misa zadušnica za koljača i izdajnika Antu Pavelića. Očito vlasti nisu zainteresirane, pa smo mi došli ovdje kako bi smo upozorili na to", rekla je aktivistica Morana Rozić.

Na RTL-ovim snimkama događaja moglo se vidjeti da su neki koji su išli na misu, nosili ustaška obilježja poput majice sa slovom "U", a došlo je i do verbalnih konflikata. RTL-ovog kamermana željelo se spriječiti da snima događaj.

U zagrebačkoj policiji rekli su večeras Hini da je došlo do verbalnog konflikta, ali da nije bilo potrebe za intervencijama te da nitko nije priveden.

Nakon akcije, aktivisti su na Facebook stranici Građanske akcije objavili poruku u kojoj su akciju ocijenili uspješnom.

"Naravno, naši kolege su išli u miran prosvjed kojim su željeli skrenuti pozornost javnosti da Katolička crkva podržava ovakvo slavljenje zločinca kao i dio građanstva što još uvijek veliča zločinačku NDH-a, no ipak bilo je manjih incidenata", stoji između ostalog u poruci aktivista. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter