Sukob interesa: Zlatar Violić kažnjena s 15.000 kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić druga je članica Vlade Zorana Milanovića, nakon Tihomira Jakovine, koja je kažnjena zbog kršenja Zakona o spriječavanju sukoba interesa.

Nju je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa kaznilo s 15.000 kuna odbitka od neto plaće koje će Zlatar Violić platiti u pet rata zato što kao ministrica nije prenijela, kako Zakon propisuje, upravljačka prava u tvrtci "Druga strana" u kojem ima udio od 6,67 posto.

Zlatar Violić je kažnjena i zato što je "Druga strana", tvrtka u kojoj ministrica kulture ima više od 0,5 posto udjela, stupala u poslovni odnos s tijelom javne vlasti u kojem dužnosnik obnaša dužnost. "Druga strana" je nakladnik dvotjednika za kulturu "Zarez" kojega godinama sufinancira Ministarstvo kulture.
Povjerenstvo je zaključilo Zlatar Violić nije pogodovala tvrtki "Druga strana", odnosno "Zarezu" budući da je taj dvotjednik Ministarstvo kulture već godinama sufinanciran, a na sličan je način i u istim iznosima financiran i "Vijenac", dvotjednik usporediv sa "Zarezom". 

Zlatar Violić je upravljačka prava u "Drugoj strani" prenijela 25. travnja ove godine, dan nakon što je Povjerenstvo pokrenulo postupak protiv nje, a ne neposredno nakon  stupanja na dužnost ministrice kulture. U očitovanju je navela kako je to posljedica nesporazuma s javnim bilježnikom te da nije znala da  nije izvršen prijenos. 

Mariju Hrebac, direktoricu Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka, kažnjena je obustvom na plaću u iznosu od 7.000 kuna, i to u dvije rate, zbog kršenje Zakona.

Istovremeno s dužnošću direktorice Državne agencije Hrebac je i predsjednica Nadzornog odbora "Sunčanog Hvara" i članica Nadzornog odbora "Croatia banke" što su nespojive dužnosti. Osim što mora platiti novčanu kaznu, Hrebac u roku od 30 dana mora izvijestiti Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa i o tome da više ne obnaša nespojive dužnosti, odnosno da je istupila iz nadzornih odbora. (T. PONOŠ/Novi list)

Zlatar Violić: Poštovat ću odluku Povjerenstva
Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić u reakciji na današnju odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa istaknula je kako joj je drago da je utvrđeno da nije nikome pogodovala te da će poštovati odluku toga povjerenstva.

"Premda još nisam primila službenu odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, na temelju prvih informacija, mogu reći da mi je drago da je utvrđeno da nikome nisam pogodovala i da je do prekršaja došlo zbog administrativnog propusta.

Poštovat ću odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa kao što poštujem sve hrvatske zakone", navodi u svojoj reakciji ministrica kulture Andrea Zlatar Violić. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter