Sukob HNS-a i Linića trese Kukuriku koaliciju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Odnosi SDP-a i HNS-a ponovno su zategnuti nakon što je ministar financija Slavko Linić iznova izašao u javnost s važnim prijedlogom - onim o smanjenju dopuštenog minusa po tekućim računima građana - bez da se o njemu konzultirao s narodnjacima.

Situaciju je potom zakomplicirao i istup člana predsjedništva HNS-a i šefa stranke u Zagrebu Dragana Kovačevića, koji je u četvrtak u HTV-ovom Dnevniku 3 oštro napao Linića dovevši u pitanje i njegovo znanje o ekonomiji.

- Preporučio bih više čitanja literature, više znanja o ekonomiji da bi se ekonomija mogla voditi. Ekonomija nije porezna politika, ona je puno širi pojam. Možete poreznom politikom dovesti do toga da sve odumre i onda više nećete imati od koga uzimati, rekao je Kovačević.

- Ne znam zašto je Linić izašao s takvim nečim. Ni na koji način se o tome nije razgovaralo na Vladi i s ostalim ministrima. HNS je na poziciji da država ne može tretirati građane kao malodobne i maloumne. Građani imaju autonomiju odlučivanja i privatnost koja je nepovrediva. A banke su poslovni subjekti koji procjenjuju rizik na tržištu, rekla je buduća predsjednica HNS-a Vesna Pusić,

Prošli su se put narodnjaci i Linić sukobili krajem prošle godine, kada je izašao s prijedlogom Zakona o porezu na nekretnine, koji je HNS potom ocijenio neprihvatljivim.

Glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan rekao je da SDP "apsolutno stoji iza Linića". "On je ministar financija koji odgovorno, ozbiljno i transparentno obnaša svoju dužnost i čovjek koji otvoreno, iskreno i potpuno pošteno komunicira s hrvatskim građanima", rekao je Dragovan. Komentirajući Kovačevića, kazao je da se "svatko bori za svoj politički prostor, pa i naši koalicijski partneri".

I neki izvori iz vrha HNS-a s kojima smo jučer razgovarali smatraju da je Kovačević ipak bio preoštar prema Liniću i da stranka ne dijeli njegova stajališta o Linićevim sposobnostima. (piše Z. CRNČEC)

Banski dvori: Kovačević je pretjerao i mora otići iz Janafa

Dragan Kovačević, ekonomski strateg HNS-a i član predsjedništva stranke, najvjerojatnije će izgubiti svoju direktorsku poziciju u Janafu. Doveo je u pitanje i podršku premijera Zorana Milanovića SDP-ovom ministru financija, tvrdeći da je "vidio da ni premijer nije s tim bio suglasan". Kovačević je zatražio i da Vlada promijeni gospodarsku politiku koja je dovela do inflacije od 5,2 posto i gotovo 400 tisuća nezaposlenih.

- Ne možemo preko ovoga prijeći. Kovačević mora ići van iz Janafa, jer nedopustivo je da on takav način komentira Linića i Vladu. Što on uopće zna o tome kakav odnos imaju premijer i ministar financija? Ako treba, mi ćemo i Vladu lomiti na ovome, inzistiramo da HNS povuče Kovačevića iz Janafa. U slučaju da to odbiju, Vlada će mijenjati Nadzorni odbor koji će onda mijenjati Upravu. Ljudi su dosad odlazili i za puno manje stvari nego što su ove Kovačevićeve izjave, rekao nam je sinoć visoki izvor iz Banskih dvora. (D. C., Z. C., J. M.)


Podijeli: Facebook Twiter