Šukeru traže posao u Upravi Ine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U vodstvu HDZ-a razmatraju mogucnost da smijenjenog ministra financija Ivana Šukera pošalju u Inu, gdje bi bio clan Uprave.

- Razgovaramo o tome i to je svakako jedna od opcija. Šuker je clan Nadzornog odbora Ine, sigurno mu je poznata situacija u poduzecu i stoga bi mogao dobro obnašati dužnost clana Uprave, rekao nam je visokopozicionirani HDZ-ovac. Šuker, koji, kako kažu njegove bliske kolege, do samog kraja nije vjerovao da ce morati napustiti Vladu, navodno nije nezainteresiran za prelazak iz Sabora u Inu.

Premda bi time njegova politicka pozicija unutar HDZ-a bila dodatno oslabljena. Šuker je doduše još uvijek potpredsjednik HDZ-a, ali bez ministarskog položaja, pa cak i zastupnickog mandata, teško da bi u neposrednoj buducnosti imao važniju ulogu u stranci. Moglo bi se štoviše zakljuciti da je Šukerova ozbiljna politicka karijera barem privremeno zamrznuta.

Medutim, upravo bi to mogao biti motiv Jadranke Kosor za Šukerovo transferiranje u Inu. Po svemu sudeci, premijerka na dulji rok ne racuna s njim jer je u javnosti prerastao u svojevrsni simbol Vladine neuspješne borbe s gospodarskom krizom. Vjerojatno mu ne misli ponuditi visoko mjesto na listi za iduce parlamentarne izbore, a Šuker, ogorcen jer je nakon sedam godina potjeran iz Vlade, potencijalno je izvor nestabilnosti u Klubu zastupnika HDZ-a. Šuker, naravno, ne može pristati da kao potpredsjednik HDZ-a bude samo obican zastupnik.

Kad je, primjerice, glavni tajnik stranke Branko Bacic pocetkom prošle godine dolazio u Sabor, HDZ mu je osigurao mjesto predsjednika jednog odbora. Tada su u stranci tvrdili da je to nužno zbog njegovog položaja u stranci. Kada bi se jednako tretiralo Šukera, logicno bi bilo da mu se prepusti predsjedanje Odborom za financije i državni proracun, ali prije toga bi s tog mjesta trebalo maknuti Gorana Marica, koji, za razliku od Šukera, predstavlja buducnost HDZ-a. Zato bi Šukerov odlazak u Inu bilo elegantno rješenje za HDZ.

Inace, 17. sijecnja sastaje se skupština dionicara koja ce potvrditi novi Nadzorni odbor u kojem više nece biti Šukera jer ce državu zastupati ljudi izabrani na javnom natjecaju. Ocekuje se zatim i smjena trojice hrvatskih clanova uprave Ine - Josipa Petrovica, Tomislava Dragicevica i Dubravka Tkalcica, cime bi se otvorilo mjesto za Šukera.


Podijeli: Facebook Twiter