Šuker zabranio Jovanoviću uručiti Rabuzinovo Sunce

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tek dva dana nakon završetka nogometnog kupa u javnost je izbila priča o tome kako je predsjednik HNS-a Davor Šuker prekršio protokol i zabranio izaslaniku predsjednika Republike, ministru sporta Željku Jovanoviću, da pobjedniku preda pehar pobjednika Kupa.

Prema riječima očevidaca Šuker je kazao da bi radije "crnom Ciganu dao da preda pehar", a ne Željku Jovanoviću. Predsjednik HNS-a jučer je dao i priopćenje o tom događaju, potvrđujući da je odluka o zabrani sudjelovanja Jovanovića u protokolu bila njegova.

- Kao predsjednik HNS-a donio sam odluku, u okviru nogometnog protokola o kojem odlučuje HNS, kao izaslanik predsjednika Republike, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović ne može sudjelovati u ceremoniji dodjele pehara i medalja, navodi Šuker u svom priopćenju. Dalje svoju odluku pojašnjava Jovanovićevim stavom o hrvatskom nogometu i hrvatskim nogometnim dužnosnicima. Jovanović do sada nikad nije kritizirao Šukera.

- Doprinos Jovanovića hrvatskom nogometu proteklih godina isključivo se manifestirao negativnim stavom prema HNS-u, nogometnim dužnosnicima i hrvatskom nogometu općenito što ga čini neprimjerenom osobom da na prazniku hrvatskog nogometa, finalu Hrvatskog nogometnog kupa, sudjeluje u svečanosti dodjele pehara, kazao je Šuker, svrstavajući se time otvoreno na stranu gospodara domaćeg nogometa, koji odlučuje o svemu.

Ministar Željko Jovanović jučer nakon sjednice Vlade nije želio ulaziti u dodatnu polemiku, već je citirao riječi splitske grupe TBF: "Ništa mi neće ovi dan pokvarit".

- Finale Hrvatskog nogometnog kupa u kojem je Rijeka nadvisila zagrebački Dinamo -  praznik je nogometa i izvan hrvatskih okvira. To je nešto što ću pamtiti cijeli život. A kao što kaže TBF - "ništa mi neće ovi dan pokvarit, nikakvi crnjaci ni ružne stvari". A pogotovo sitne duše malih ljudi koji ne razumiju kako protokol treba funkcionirati, kazao je ministar sporta. Naime, on je bio izaslanik predsjednika Ive Josipovića, pokrovitelja finala.

Ovakvom jednostranom odlukom Šuker je prekršio sva pravila službenog protokola te tako zapravo uvrijedio predsjednika države.

Predsjednik Hajduka Marin Brbić, koji je u najvećoj koliziji s vrhuškom HNS-a, kazao je kako se nada da će predsjednik HNS-a biti kažnjen zbog ovakvog vrijeđanja državnih institucija, i ministra i predsjednika države. Istaknuo je kako Hajduk konstantno plaća kazne zbog navijačkih povika "Mamiću, Cigane". U isto vrijeme, Šuker je ministra sporta nazvao i gorim od Cigana. Nogometni klub Rijeka nije dao nikakvo reagiranje na ovaj događaj. (Danko RADALJAC/NL)


Podijeli: Facebook Twiter