"Suita Mediterranea" Vladimira Pernića

S promocije poetske zbirke u palači Bigatto (G. ČALIĆ ŠVERKO)
S promocije poetske zbirke u palači Bigatto (G. ČALIĆ ŠVERKO)

- Nova knjiga pjesama Vladimira Pernića "Suita Mediterranea" ne otkriva novog pjesnika, naprotiv, potvrda je kontinuiteta u njegovu pjesništvu, ali i izraz njegov stalnog rasta i zrenja, istaknuo je književnik Miroslav Sinčić na promociji Pernićeve knjige održanoj u drevnoj buzetskoj palači Bigatto, sjedištu Zavičajnog muzeja.

Zbirku je objavilo Pučko otvoreno učilište "Augustin Vivoda" Buzet, a suizdavaštvo potpisuje Katedra Čakavskog sabora Roč.

Govoreći o Pernićevom stvaralaštvu, Sinčić, ujedno i autor pogovora, istaknuo je da se Pernićev doživljajni i duhovni svijet hrani na ruralnoj kulturi te da se kao pjesnik identificira sa zavičajem.

- U zavičajnoj povijesti, etičkim zasadama, kulturnim i tradicijskim načelima i vrijednostima traga za odgovorima  na vječna pitanja o životu, istini, ljubavi i smrti. Te potrage se snažno odražavaju i u njegovoj poeziji. Ali, izdigao se iznad kampanilizma i sa zavičajnih kampanila vidi i dalje i dublje od zavičajnih kunfina, sluša one znakove, znamenja, otkucaje srca, drhtaje radosti i tuge… koji se šire preko svih obzora, rekao je Sinčić.

Pjesme nove Pernićeve knjige svrstane su u četiri ciklusa. Prva tri su štokavska( Suita, Mediterranea, Ogoljelo srce poete), a četvrti je čakavski (Hipi). Uz knjigu, sastavni dio projekta je i izložba originalnih ilustracija i crteža Josipa Diminića koje je odabrala povjesničarka umjetnosti Gorka Ostojić Cvajner, ujedno autorica teksta u katalogu.

- Pernićevu zbirku je likovno opremio onaj koji poput poete u sebi nosi tu iskonsku, arhajsku prasliku Mediterana, čistu, poštenu i dobru, pretočenu u slikarski idiom poput suvremenog timbra. Izabrani su crteži iz arhive "Sjećanja Mediterana" Josipa Diminića, mali fragmenti koji govore o uznositosti i velikosti intimistički reelaboriranih elemenata arhitekture.

Tu negdje na zajedničkim odlikama i bliskostima sreću se i podupiru, s jedne strane slikom, a s druge riječju, dva tako značajna stvaratelja i markantne ličnosti naše kulture, rekla je Ostojić Cvajner.

Urednica zbirke Mirjana Pavletić istaknula je da se knjiga pred čitateljem otvara poput spomenara, a u njoj se na 144 stranice, kroz četiri cjeline, prožimaju dvije istovremeno i nježne i snažne umjetničke osobnosti, jedan pjesnik i jedan slikar. "Treća je osoba čitatelj, onaj kome je ova poetska i likovna ljepota satkana od 69 pjesama i 38 ilustracija, namijenjena na ogled", rekla je Pavletić. O knjizi je govorio i grafički urednik David Ivić, a u glazbenom dijelu programa sudjelovali su Toni Pernić te klapa Pinguentum.

Knjiga sadrži i CD na kojem je autor snimljen kako govori svoje stihove. Glazbenu podlogu recitala potpisuje Toni Pernić, dok su snimanje i mastering djelo Leona Brenka, Alena i Alda Spade. Za grafičko oblikovanje knjige i ostalih popratnih tiskovina (katalog, plakat, pozivnica, CD) zaslužan je dizajner David Ivić. Knjiga je štampana u tiskari Grafomark u Zagrebu. Projekt su među ostalim financijski poduprli Istarska županija te Grad Buzet. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter