SUH: Umirovljenici stalno moraju u poreznu

Ilustracija (N. LAZAREVIĆ)
Ilustracija (N. LAZAREVIĆ)

Sindikat umirovljenika Hrvatske uputio je zahtjev Ministarstvu financija da pokrene postupak izmjene poreznih propisa koji pogađa umirovljenike s mirovinama ili dijelom mirovine iz inozemstva. U SUH-u ističu da im se ovi umirovljenici gotovo svakodnevno obraćaju. Žale se na činjenicu da su zbog izmjena i dopuna Zakona o porezu na dohodak i Pravilnika o porezu na dohodak obavezni svaki mjesec obračunavati i plaćati predujam poreza na dohodak na mirovinu iz inozemstva, o tome sastavljati izvješća na ID obrascu koji zatim moraju nositi u nadležnu Poreznu upravu.

- Umirovljenici su u situaciji da plaćaju predujam poreza na dohodak u znatno većem iznosu, a povrat više uplaćenog poreza i prireza mogu ostvariti tek u sljedećoj godini, napominje predsjednica SUH-a Jasna A. Petrović.

Slijedom toga SUH je jučer uputio zahtjev Ministarstvu financija za inicijativu promijene nadležnih zakona. Predlažu da porezna uprava rješenjem utvrdi mjesečnu obavezu plaćanja predujma, a koja bi iznosila jednu dvanaestinu vrijednosti iz godišnje porezne prijavi za prethodnu godinu. Istovremeno se umirovljenike treba osloboditi popunjavanja ID obrasca. To praktično znači da bi se uplata predujma na mirovine iz inozemstva iz 2013. godine vršile na bazi rješenja donesenog na osnovi prijave poreza na dohodak za 2012. godinu, te bi se taj iznosi nastavio uplaćivati sve do donošenja novog poreznog rješenja po prijavi za 2013. godinu i tako dalje. (M. JERIN)


Podijeli: Facebook Twiter