Šugo od sipa i boba

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bob je nepravedno gotovo nestao iz kuhinja, osim dalmatinske, a nekada je bio jedan od najvažnijih izvora proteina i škroba u ljudskoj prehrani. Mladi bob je sladak i u tren je spreman za jelo.

Najcešce ga u Istri samo skuhaju na salatu, a može mu se dodati i kuhana blitva, pa je salata još ukusnija i zdravija. A sipe, pak, najcešce jedemo na rižot. Evo kako može drugacije, a barem jednako dobro.

Ocistite za cetiri osobe oko 70 dekagrama sipa i pažljivo odvojite vrecice s crnilom. Sipe narežite na kockice, a u tavi prepržite dvije srednje velike kapule. Kad su meke, dodajte 4-5 režnjeva cesna i na to sipe koje pirjajte desetak minuta, odnosno dok ne ispari tekucina.

U meduvremenu prokuhajte desetak munuta u slanoj vodi pola kilograma ocišcenog boba i ocijedite vodu. Sipama dodajte vina (neki kažu bijeloga, ali odlicne su s domacim teranom), crnilo koje ste oslobodili od vrecice i bob. Malo posolite, popaprite, stavite listic lovora i pustite da zajedno krcka dvadesetak minuta i ako treba dolijevajte vode.

Zapravo, najbolje je više puta kušati, jer kad su sipe meke, jelo je gotovo. Ako su predugo na vatri otvrdnut ce i onda nema pomoci. Na kraju obilato pospite sjeckanim peršinom.

Uz ovo jelo od sipa i boba, koje je najslade upravo tako, uz cašu crnog vina, možete poslužiti i s komadom prepržene palente ili pak ukuhati kratku paštu.


Podijeli: Facebook Twiter