Suglasje oko ustavne regije Istre

(Manuel ANGELINI)
(Manuel ANGELINI)

Ustavne promjene jedna su od najvažnijih političkih tema o kojima se u javnosti raspravlja posljednjih mjeseci. Iako prijedlog SDP-ove većine da se pristupi manjim izmjenama Ustava nije prije nekoliko mjeseci prošao na Markovu trgu, inicijativa predsjednika Republike dr. Ive Josipovića, koji sa skupinom iskusnih ustavnih pravnika piše prijedlog novog ustavnog teksta, naišla je na veliko zanimanje političke javnosti, stručnjaka i građana.

Predsjednikova ustavna inicijativa, u djelu koji je objelodanjen, dramatično mijenja Ustav u pogledu izbornog zakonodavstva, referenduma, regionalizacije Hrvatske i predsjedničkih ovlasti. Predviđa da se Hrvatska podijeli na pet do osam regija, a među kojima bi Istra, kako su poručili iz Ureda predsjednika, svakako bila "posebna regija".

Oprezna podrška  

Prijedlog ustavnih promjena podržava i većina istaknutih istarskih političara, bez obzira pripadaju li vlasti ili opoziciji. Neki su u svojim ocjenama, poput SDP-ova Peđe Grbina, predsjednika saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, ipak oprezni: "U predsjednikovom prijedlogu ima dobrih rješenja, ali to je tema za politički razgovor."

"Inicijativa predsjednika Josipovića o ustavnim promjenama pohvalna je i dobrodošla, jer je ona rezultat otvorene i istinske suradnje s predstavnicima lokalne i regionalne samouprave, te stručnjacima", kaže Boris Miletić, predsjednik IDS-a.

U oporbenom HDZ-u nisu tako blagonakloni prema predsjednikovoj namjeri. "Sve ove inicijative predsjednika Josipovića za izmjenom Ustava koje su se po prvi put pojavile nakon četiri i po godine mandata očito su u svrhu njegove predizborne kampanje. Izmjena Ustava je preozbiljna tema da bi joj se pristupilo s dnevno-političkog aspekta", drži Ivan Bubić, predsjednik HDZ-a Istre.

Nezavisni saborski zastupnik Damir Kajin prihvaća Josipovićevu inicijativu: "Današnji Ustav je zreo za promjenu. On je, zajedno s izbornim zakonom, jedan je od generatora političke krize u Hrvatskoj."

Predsjednik HSU Silvano Hrelja kaže kako njegova stranka prije svega podržava promjene izbornog zakonodavstva, te da je i prijedlog predsjednika Josipovića "na tom tragu". Hrelja upozorava i na loš Zakon o političkim strankama, koji omogućuje da "novu stranku svaki pravnik-pripravnik "osnuje" za sat vremena."

Najvažniji sadržaj Josipovićevih ustavnih promjena svakako je regionalizacija i teritorijalni preustroj Hrvatske. Istarski političari složni su u pozitivnoj ocjeni najave da bi se Istra formirala kao posebna regija.

"SDP je uvijek bio za Istru kao posebnu regiju u svakoj novoj regionalnoj podjeli Hrvatske," tvrdi Peđa Grbin. HDZ-ov Ivan Bubić s time se slaže: "Bilo bi nam drago kada bi i nakon teritorijalnog preustroja Istra ostala zasebna regija."

Istra ima prepoznatljivost

"Iskustvo istarske županije potvrđuje nam da Istra izvrsno funkcionira kao županija, ubrzano se razvija i ima svoju prepoznatljivost u cijeloj Hrvatskoj te stoga nema potrebe mijenjanja regionalnog ustroja", dodaje Bubić.

Glavni tajnik IDS-a Giovanni Sponza naglašava kako je potrebno "ojačati općine i gradove".

"Nije nužno smanjivati općine, ni gradove niti županije, kao ni teritorijalno prekrajati Hrvatsku nego jednostavno postaviti sustav da učinak u njima bude doista mjerljiv", objašnjava Sponza i tvrdi: "IDS-u je tema svih tema da Istra ima status posebne regije."

IDS-ov počasni predsjednik Ivan Jakovčić, zastupnik u Europskom parlamentu, kratko kaže da "Istra u svakoj promjeni teritorijalnog ustroja mora biti regija za sebe."

"Zalažemo za redefiniciju teritorijalnog ustroja, te da se dvije trećine županija ugasi. Kad se radi o Istri, jasno je da nema "odskočne daske" između Istre i političkog Zagreba. Istri se posebnost ne može negirati," iznosi Damir Kajin stajalište svojih Istarskih demokrata.

Silvano Hrelja podsjeća na zaboravljeni Plan 21 i njegovu najavu regionalizacije Hrvatske: "O regijama se govorilo po sistemu 5+1, gdje je Istra posebna regija. Ona to zaslužuje, iako sama regija neće donijeti prednosti. Njih će nam donijeti rad, a ne natjecanje tko je ljepši i pametniji."

Što se tiče izbornog zakonodavstva, istarski političari nisu suglasni kako bi trebala izgledati nova pravila. Predloženo smanjenje broja zastupnika dovelo bi, zacijelo, na Markov trg zastupnika iz Istre, ali to ovisi o budućim izbornim jedinicama.

"Smatram da je smanjivanje broja zastupnika zanimljiva ideja. Međutim, nama je najvažnije da građanke i građani Istre budu što kvalitetnije zastupljeni u Saboru. Kao stranka, podržat ćemo svaki prijedlog koji omogućava visoku i neposrednu zastupljenost interesa građana Istre u Saboru," otvoreno kaže predsjednik IDS-a Boris Miletić. (Dubravko GRAKALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter