Sugestivne Torjančeve ilustracije u Cvajneru

Tomislav Torjanac
Tomislav Torjanac

Izložba ilustracija Tomislava Torjanca iz knjige "Pijev život" otvorena je večeras pred brojnom publikom u pulskoj galeriji Cvajner u sklopu nultog dana Monte Librića.

"Pijev život" je bestseler Yanna Martela, po kojem je proslavljeni režiser Ang Lee snimio film. Riječ je o priči čiji je glavni protagonist Pi Patel, sin čuvara zoološkog vrta. Obitelj se odlučila preseliti iz Indije u Kanadu i kreće na veliko putovanje teretnim brodom. Nakon brodoloma, Pi pluta Tihim oceanom. Njegov suputnik je bengalski tigar po imenu Richard Parker. U knjizi pratimo brodolomački suživot jednog 16-godišnjaka i krvoločnog bengalskog tigra na palubi čamca za spašavanje.

U Cvajneru je izloženo 15 ilustracija u tehnici ulja na drvu obrađenih potom kompjuterom. Kako je rekla Gorka Ostojić Cvajner prilikom otvorenja, "autor u knjizi donosi 40 sasvim posebnih ilustracija, a nije zanemariva činjenica da je izabran među 600 ilustratora iz čitavog svijeta da ilustrira ovu knjigu. Ilustracije prate sadržaj, a to je jedna relacija doslovne nedoslovnosti, koja daje drugu vizuru iluziji".

S Torjancem je potom razgovarala Magdalena Vodopija, koja se dotaknula brojnih tema njegova stvaralaštva. Tomislav Torjanac rođen je 1972. Godine 2006. pobijedio je na međunarodnom natječaju za novo, ilustrirano izdanje romana "Pijev život". Autor je brojnih naslovnica knjiga i dječjih slikovnica. (V. BEGIĆ, snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter