Sugestivne melodije uz I-string trio

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Istarska glazbena scena mladih, Turistička zajednica grada Pule i Arheološki muzej Istre u Puli priveli su kraju sedmu sezonu festivala komorne glazbe Poluotok radosti što je održan u podzemlju Arene u izložbenom prostoru.

Nastupio je I-String trio, odnosno violinist Milan Grbić, Domagoj Terzić na romantičnoj gitari i violončelist Dražen Maretić.

Na njihovom se repertoaru našla glazba od Mozarta do Paganinija, a ovaj trio pokazao je da je sve uvježbaniji te izmamio je ovacije prilično brojne publike, koja je pratila cjelokupan ovaj festivalski ciklus.

Započelo je s "Adagiom iz Serenade u A-duru op.19" Maura Giulianija, a nastavljeno "Grand Triom extrait de Mozart" Pierrea-Jeana Porroa, što jest povijesna transkripcija Sonate K.304", sa stavcima "Allegro non tanto" i "Tempo di Minuetto", da bi potom Grbić i Terzić odsvirali Gotliebovu-Scheidlerovu "Sonatu u D-duru" te Allegro-Romanze i Rondo, a za kraj svi glazbenici "Terzetto concertante M.S. 69 u D-duru" i stavke Allegro, Minuetto, Adagio cantabile i Rondo'.

Melodije koje su odabrali bile su vrlo dopadljive, s bogatom linijom kontrapunkta, gdje je svaki instrument imao vrlo važnu ulogu, a u zajedničkom koncertiranju pokazano je bogatstvo glazbenih partitura iz 19. stoljeća za gitaru i gudače instrumente.

Domagoj Terzić je diplomirao s najvišim ocjenama na tršćanskom konzervatoriju "Giuseppe Tartini", osnivač je i ravnatelj festivala barokne glazbe BaRoMus koji se od 2004. godine održava u Rovinju.

Milan Grbić nakon diplome na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji radi kao profesor violine u pulskoj glazbenoj školi. Nastupa u brojnim sastavima.

Dražen Maretić bio je član zagrebačke Filharmonije, a potom je radio kao profesor violončela u pulskoj glazbenoj školi. Nakon umirovljenja, ponovno se još intenzivnije bavi koncertnom djelatnošću.

Festival komorne glazbe Poluotok radosti, koji se održava zahvaljujući trudu i maru pijanistice Vesne Ivanović Ocvirk, ove je godine na svom rasporedu imao četiri koncerata, od kojih je prvi održan u svetom Franji, a preostala tri u Areni, u izložbenom prostoru. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter