Sugestivan fotografski hommage rodnome gradu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Naša Pula/La nostra Pola/Our Pula" naziv je izložbe fotografija Duška Marušića Čičija otvorene u ponedjeljak navečer u Svetim srcima, a u povodu Dana grada Pule.

Otvorenju izložbe u ovom najljepšem i najsugestivnijem izložbenom prostoru prisustvovala je iznimno brojna publika, fascinirana Čičijevim fotkama Pule iz raznih vizura, tako da su mnogi komentirali gledajući te uratke da su lokaliteti još ljepši negoli uživo, da izgledaju bajkovito, posebno.

Čiči je izložio 70 fotografija za 70. obljetnicu oslobođenja Pule, odnosno izloženo ih je 69 jer jedna fotografija je malo oštećena i uskoro će biti izložena, a sam je autor rekao da je fotografirao prizore, zgrade i spomenike kraj kojih svakodnevno prolazi, no koji su uvijek malo drukčiji, odnosno koje gledamo drugim očima.

Ovu je izložbu posvetio svom prijatelju, nedavno preminulom arhitektu Francu Branku Ancelju, koji je jako volio Pulu.

Pulski gradonačelnik Boris Miletić izrazio je posebno zadovoljstvo što je ponovno u povodu Dana grada Pule otvorena još jedna Čičijeva izložba, ističući da je za fotografiju vrlo važan trenutak i naravno to posebno Čičijevo oko, taj poseban feeling prema umjetnosti. Miletić je izrazio nadu da će u skorijoj budućnosti ove fotografije krasiti novu Opću bolnicu Pula.

- Svaka je fotografija posebna i predstavlja svjedočanstvo jednog trenutka, a istovremeno je i odraz ljepote grada u kojem živimo, kazao je Miletić.

U ime domaćina, Arheološkog muzeja Istre koji skrbi o prostoru Svetih srca, pozdravne je riječi uputio ravnatelj Darko Komšo, također uz riječi hvale za Čičijev dugogodišnji kvalitetan rad. Otvorenju izložbe prisustvovali su i gosti iz Graza, Sarajeva te Banja Luke.

Augustov hram iz Čičijeva fotoobjektiva izgleda kao iz bajke, a Danteov trg gotovo pa čarobno, dok su primjerice Malo rimsko kazalište i Titov park prožeti posebnom sugestivnošću.

Duško Marušić Čiči suradnik je u mnogim časopisima, autor brojnih fotografija u reprezentativnim nakladničkim projektima različita tematskoga kruga, a izlagao je na više od stotinu skupnih, te na 38 samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Član je Udruženja likovnih umjetnika primijenjene umjetnosti Hrvatske u Zagrebu i Društva hrvatskih novinara. Živi i radi u Puli. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter