Šugamani-čuvari zavladali i plažama južne Istre

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Ručnici i prostirke na plažama čuvaju mjesto turistima! To je već više puta viđena scena duž dalmatinske obale, ali izgleda da nije na to imuna ni južna Istra. Na društvenim mrežama objavljena je ovih dana snimka rastegnutih šugamana na Centineri u Banjolama koje su vlasnici, sasvim sigurno inozemni turisti, postavili da im čuvaju najbolje dijelove obale dok oni odmaraju u hladu ili skoknu do apartmana na ručak.

Uzavrele glave i društvene mreže

"Pobacati ih u more", komentirao je snimku jedan od korisnika Facebooka. "Uzeti ih i baciti u smeće", nadovezao se drugi. Brzo se postom na društvenoj mreži naredala "kobasica" komentara, od onih koji su zazivali obračun s bahatim strancima na plaži i rastjerivanje bezobraznih turista, do onih koji su pozivali na smirivanje strasti uzburkanih radi samo par šugamana.

"Ja kad vidim nešto tako, maknem šugaman. Di je problem? A kad te zbunjeno pogledaju kad se vrate, ti kažeš da se to ne radi. Točka", napisao je jedan od Banjolaca koji se s ovim problemom očito već dugo nosi i stoički ga rješava. Problem je jedino što mnogi na vrućinama od 40 stupnjeva Celzijevih ne uspijevaju zadržati "hladnu" glavu pa i strasti brzo uzavru. Uostalom, upravo se jučer, dok je plaža Centinera bila prepuna kupača, na hrvatskim portalima moglo čitati da se slične stvari zbivaju i na plaži Soline na Korčuli, ali se tamo sporovi i "zla krv" između mještana donjeg i gornjeg dijela istoimenog sela rješavaju - mačetom!

"Ja sam tu od 16.30, njih neeeema, pa nema, ali šugamani se sunčaju na kamenčićima, nema veze što su okolo grbave grote i što bi možda netko radije na te iste kamenčiće spustio pozadinu", napisala je za banjolski slučaj jedna od korisnica Facebooka i priložila sliku.

Problem šugamana-čuvara u Dalmaciji je bitno veći od ovog našeg, jer tamo se ručnici i stolice ostavljaju i noću i to u tolikim količinama da se preko plaža ne može hodati. Ipak, u Makarskoj su tome odlučili stati na kraj na način da gradski komunalci rano izjutra provedu akciju čišćenja i uklone doslovno sve što zateknu na žalu. Ručnike i ležaljke u hrpama odvezu kamionima pa bahatim vlasnici preostaje tek da ih traže na deponiju. Brutalno ili ne, na taj se način pokazuje efektivnost i odlučnost lokalne samouprave da riješi aktualne probleme i utiša prigovore domaćih, a dobro bi to bilo ponekad vidjeti i u Istri. Svakako bi se u ovom slučaju smanjile tenzije i u ovo vrelo doba umanjila opasnost od obračuna među kupačima.

- Počela je ta pošast već početkom sezone, malo je stala, a sada se opet razbuktala. Inicijativa je da se to riješi već krenula iz Mjesnog odbora Banjole pa će se time ubuduće baviti komunalno redarstvo, rekao nam je zamjenik načelnika općine Medulin Damir Demarin. Nažalost, poboljšanja ipak neće biti ove godine, tek sljedeće, s obzirom da je potrebno mijenjati odluku o komunalnom redu. Jer, kako iskreno priznaje Demarin, ranije se o ovome nije ni razmišljalo.

Dogodine i više komunalnih redara

- Naša odluka o komunalnom redu traži reviziju i usklađenja po mnogim točkama. Jedna od takvih nepredvidljivih je i ovo rezerviranje plaže ručnicima, koje nam je do sada bilo nepoznato. Imali smo problema s iznajmljivačima ležaljki, što smo uspješno rješavali, ali ne i ovakvog zauzimanja plaža. Odluka će biti izmijenjena tako da će ostavljanje ručnika biti kršenje komunalnog reda i da će u takvim slučajevima postupati komunalni redari. Nažalost, ne stignemo to učiniti za ovo ljeto, rekao je Demarin. Uz to, naveo je, za sljedeće ljeto treba očekivati i povećanje broja komunalnih redara s obzirom da dva nisu dovoljna za dugu i razvedenu obalu medulinske općine. (Zvjezdan STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter