Sudsku vještakinju proglasili nepismenom?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon objave teksta o poništenju natjecaja za višeg strucnog suradnika za medunarodne projekte i voditelja info punkta REVITAS u Svetvincentu obratili su nam se Natalia Nikolskaya-Doblanovic, kandidatkinja koja je podnijela žalbu opcini nakon završetka natjecaja, i njezin suprug Nedeljko Doblanovic.

Podsjetimo, nakon primitka žalbe u kojoj je navedeno nekoliko nepravilnosti koje je kandidatkinja uocila tijekom održavanja natjecaja, nacelnik Dalibor Macan odlucio je poništiti natjecaj priznavši da je bilo propusta prilikom njegova provodenja, odnosno prilikom intervjua s doticnom kandidatkinjom.

Supružnicima je jako zasmetalo kada su procitali da je spomenuta nacionalnost kandidatkinje što, smatraju, ne bi smjelo imati nikakve veze, ali i kada je receno da je loše napisala pismeni.

- Zašto je onda prošla medu prvih šest i pozvana na dodatno testiranje kao i drugi? Uostalom, moja supruga je ovlašteni stalni sudski tumac i ne može ne poznavati dobro pisani hrvatski jezik, te smatram da su joj ovakvim izjavama nanijeli ogromnu štetu. No, kada sam još procitao da je na to mjesto rasporeden Igor Macan, inace nacelnikov brat, i uzeo u obzir druge cinjenice o radu opcinskih tijela koje sam doznao u zadnje vrijeme, odlucio sam podnijeti tužbu protiv njih, kaže Nedeljko Doblanovic.

Ne želeci iznositi detalje, spomenuo je samo da je podigao optužnicu protiv nacelnika Dalibora Macana, procelnika Alena Doblanovica i pomocnika procelnika Igora Macana koje je podnio MUP-u i Opcinskom državnom odvjetništvu.

U žalbi kandidatkinje Nikolskaye-Doblanovic izmedu ostalog piše da se opcinsko rješenje pobija zbog toga što tijekom provodenja natjecaja nigdje nije bio naznacen sastav Povjerenstva za provedbu natjecaja, te zato što su se tijekom postupka mijenjali prisutni clanovi Povjerenstva. S druge strane, i nacelnik Macan i procelnik Alen Doblanovic, koji je imenovao troclano povjerenstvo i bio odgovoran za provedbu natjecaja, tvrde da je popis clanova povjerenstva tijekom cijelog natjecaja bio izvješen na oglasnoj ploci ispred zgrade opcine. Štoviše, procelnik je istaknuo da su svi kandidati vec na pocetku natjecaja upoznali clanove natjecajne komisije.

Kako je u prethodnom tekstu Dalibor Macan izjavio da je na traženo radno mjesto rasporeden Igor Macan, dosadašnji pomocnik procelnika za financije, ali i nacelnikov brat, pojavile su se špekulacije i o unaprijed planiranom scenariju. Nacelnik, medutim, to kategoricki odbacuje i objašnjava da je ovaj potez bilo nužno poduzeti da ne bi ostali bez potrebnih financijskih sredstava iz EU koja ce namijeniti nastavku obnove kvadratne kule kaštela Morosini Grimani i prizemlja aneksa palace kaštela.

Upražnjeno radno mjesto pomocnika procelnika popunit ce se javnim natjecajem. Nacelnik je ponovo iskoristio priliku da se isprica svim kandidatima i osobama ukljucenim u provodenje natjecaja, tijekom kojeg su, kaže, zbog neiskustva napravljene proceduralne greške koje su dovele do poništenja natjecaja. Dodao je kako navedena okolnost postojanja rodbinske veze izmedu njega i Igora ne predstavlja nikakav temelj za poništenje navedene odluke, posebice ako se uzme u obzir da radno mjesto voditelja info-centra predstavlja umanjenje dosadašnjih ovlasti i funkcija Igora Macana, te shodno tome i umanjenje platne osnovice za 15 posto sukladno klasifikaciji radnih mjesta.


Podijeli: Facebook Twiter