Sudski proces u Puli započinje u travnju

Vinka i Mirko Cetinski (Silvano JEŽINA)
Vinka i Mirko Cetinski (Silvano JEŽINA)

Vrhovni sud je u cijelosti odbio zahtjev branitelja za izuzećem predsjednika pulskog Županijskog suda Iztoka Krbeca, a on je potom odbio i zahtjev za izuzećem svih sudaca Županijskog suda u Puli pa početkom travnja počinje suđenje supružnicima Vinki i Mirku Cetinski i još jedanaest okrivljenika u tzv. aferi Cetinski - Končar. Riječ je o postupku u kojemu su objedinjene dvije optužnice protiv supružnika Cetinski i suokrivljenih, a kojima ih se tereti da su tvrtku Kermas ulaganja Danka Končara oštetili za oko 90 milijuna kuna, odnosno da su nezakonito prisvojili gotovo 78 milijuna kuna.

Budući da se radi o opsežnom predmetu s puno okrivljenika i svjedoka, sudac Zdravko Garić je zakazao osam raspravnih dana.

(Pre)skupi udjeli

Optužnica tereti Vinku Cetinski da je kao odgovorna osoba u poduzeću Kermas ulaganja iskoristila položaj i ovlasti radi pribavljanja imovinske koristi na štetu Kermasa. Njezinog supruga Mirka se pak tereti za zloporabu položaja i ovlasti u stjecaju s kaznenim djelom pranja novca. Tvrtka MC savjetovanje Mirka Cetinskog tereti se za pomaganje u zlouporabi ovlasti i položaja. Radolović je također optužen za pribavljanje imovinske koristi kao odgovorna osoba Istra Bavaria Agentur na štetu Kermas ulaganja.

Ostale se tereti zbog sumnje da su tijekom 2007., 2008., i 2009. godine u Rovinju, kako bi se neosnovano okoristili prilikom kupoprodaje poslovnih udjela u dva trgovačka društva određivali, odobravali i naplaćivali veće cijene za poslovne udjele od njihove stvarne vrijednosti. Naime, odvjetništvo ih tereti da su tijekom 2007. i 2008. godine na istarskom području radi neosnovane koristi pri kupoprodaji poslovnih udjela u 32 trgovačka društva, određivali, odobravali i naplaćivali veće cijene za poslovne udjele od njihove stvarne vrijednosti. Prostim rječnikom, kupovalo se za 10, a prikazivalo 15, te se razlika dijelila.

Riječki slučaj

Nakon izbijanja slučaja u javnost pokrenuta je lavina te se slučaj Cetinski počeo širiti uzduž i poprijeko Istre, tako da se trenutno u Istri i Rijeci vodi nekoliko sporova. Tijekom ljeta 2014. godine istražitelji su uhitili supružnike Cetinski, i dvoje riječkih poreznika Mirjanu Grijak i Silva Jelenčića iz Rijeke, radi sumnje u poticanje na zlouporabu položaja. Poreznici su proveli nadzor nad njihovom imovinom, a zaključak je bio da je njihova imovina u skladu sa njihovim primanjima. Zaključak poreznika je da su im prihodi od oko 25 milijuna kuna, zakoniti.

Županijsko tužilaštvo, točnije odvjetnik Eddy Putigna, na slučaj poreznog nadzora bacio je zrno sumnje radi čega su privedeni u riječki USKOK. No, Cetinski su tada kazneno prijavili Putignu zbog sumnje da je poreznika potaknuo na lažne iskaze u Končarovu korist. O slučaju poreznog nadzora, porijekla imovine te zlouporabu i krivotvorenje uskoro će biti riječi na riječkom Županijskom sudu, a slučaj je došao u ruke sutkinje Ike Šarić. (Mateo SARDELIN)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter