Sudske pristojbe poskupljuju do 150 posto

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izvadak iz zemljišnih knjiga gradane ce ubuduce koštati 50 umjesto dosadašnjih 20 kuna, što je poskupljenje od 150 posto, odlucila je danas Vlada dajuci zeleno svjetlo za povecanje pojedinih sudskih pristojbi.

Vlada je gradane udarila po džepu kad je u pitanju vecina poslova koje imaju sa zemljišnim knjigama. Tako se povecava pristojba za podneske kojima se traži upis u zemljišnu knjigu s 50 na 70 kuna. Uvodi se i novi namet: upis u digitalne zemljišne knjige, koji ce se placati 50 kuna. Žalba protiv odluke kojom se traži upis u zemljišnu knjigu ili brisanje iz zemljišne knjige poskupljuje s 250 na 300 kuna.

Gradani koji vode sudski spor ubuduce ce biti puno oprezniji prije nego se odluce žaliti na presude jer je Vlada odlucila  povecati sudske pristojbe na žalbe i žalbu protiv rješenja u sporovima zbog smetanja posjeda, i to za 75 posto. Pristojbe ovise o vrijednosti spora, a dosad se na spor do tri tisuce kuna na žalbu placala pristojba u iznosu od 125 kuna, a ubuduce ce iznositi 200 kuna. Za sporove vrijedne od 12 do 15 tisuca kuna pristojba ce biti tisucu, umjesto dosadašnjih 625 kuna.

Na taj nacin, kako je objasnio ministar pravosuda Dražen Bošnjakovic, država želi poticati gradane na nagodbe jer se na njih pristojbe nece placati. Nije naodmet vjerojatno ni to što bi se mogao smanjiti broj sudskih sporova i njihovo trajanje, što je jedna od glavnih primjedbi EU-a na hrvatsko pravosude.


Podijeli: Facebook Twiter