Sudovi smanjuju broj neriješenih predmeta

Predsjednica Općinskog suda Sonja Bulić u arhivi gdje je na policama  ogroman broj ovršnih predmeta (D. MEMEDOVIĆ)
Predsjednica Općinskog suda Sonja Bulić u arhivi gdje je na policama ogroman broj ovršnih predmeta (D. MEMEDOVIĆ)

Jučer su na Županijskom i Općinskom sudu u Puli prvi put održani "Dani otvorenih vrata" i tom su se prigodom građani mogli upoznati s radom sudova i njihovom organizacijom te razgledati prostore u kojima djeluju u Kranjčevićevoj 8. Kroz prostorije suda i prezentaciju rada vodili su ih Iztok Krbec, predsjednik Županijskog suda i Sonja Bulić, predsjednica Općinskog suda, sa suradnicima. "Dani otvorenih vrata" održani su u sklopu obilježavanja Europskog dana pravosuđa 25. listopada, koji je 2003. godine ustanovila Europska komisija te Vijeće Europe. Time se želi pravosuđe približiti građanima te upoznati ih s pravnim sustavom i radom sudova.

U približavanju pravosuđa građanima odlučujuću ulogu ima informatizacija sustava koja građanima omogućuje da putem interneta imaju uvid u svoje predmete (e-predmet), a sucima u spis (e-spis). Građani nemaju uvid u e-spis, već se iz njega izvlače najvažniji podaci koji se prenose u e-predmet. Iz sigurnosnih razloga u e-predmetima nema kaznenih maloljetničkih predmeta, predmeta istrage i ratnih zločina te predmeta iz nadležnosti USKOK-a. Informatizacija doprinosi većoj transparentnosti, ažurnosti, neovisnosti i nepristranosti sudovanja.

Predmeti u Splitu

Tako se sada primjerice, objasnili su Sonja Bulić i Iztok Krbec, pojedini predmeti dodjeljuju sucima kroz sustav, a reorganizacija sudova provedena prošle godine omogućuje da se i u prvostupanjskim i u drugostupanjskim predmetima određuju suci iz mreže sudova, odnosno drugih gradova, na općinskoj razini do 30 kilometara udaljenosti, a u drugostupanjskim predmetima, ovisno o specijalizacijama pojedinih sudova, po drugim većim gradovima.

Tako neki predmet iz Galižane u prvostupanjskom postupku može biti dodijeljen radu suda u Rovinju, a u drugostupanjskom, kada su u pitanju primjerice obiteljski predmeti, sudu u Puli, Splitu i Zagrebu. Predsjednici sudova upozorili su na prednosti takvog sustava: neovisnost, nepristranost, podjednaka opterećenost sudaca što u krajnjem dovodi do bržeg rješavanja predmeta, i one loše: povećanje troškova stranaka zbog  dolazaka na udaljeniji sud od njihova mjesta prebivališta.

Predsjednici sudova istaknuli su i da se na sudovima godišnje rješava više predmeta od broja novopristiglih tako da se rješavaju zaostaci. Na Županijskom sudu do 30. rujna ove godine zaprimljeno je 6.155 predmeta, a riješeno 6.258 predmeta. Na Općinskom sudu se također stalno smanjuje broj neriješenih predmeta te ih je od 1. travnja ove godine kada ih je bilo 12.206 taj broj 30. rujna pao na 9.927. (Silva BODLAJ IVAŠIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter