Sudionici festivala opuštat ce se uz okuse "Decumanusa" i articoka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Koktel "Decumanus", kreacija Zorana Klickovica iz poreckog Saint & Sinner bara, proglašen je najboljim od cetiri mješavine kojima su se barmeni iz poreckih ugostiteljskih objekata natjecali za titulu službenog pica Giostre. Nagradeni koktel pokazao se najboljim prema odabiru boja, dekoracija i sastojaka, a to su: amaro Cynar, passoa, triple sec, svježi limunov i narancin sok, te dash grenadina.

Zanimljivo natjecanje koje spaja tradiciju, povijesne cinjenice i modernu zabavu odvijalo se na terasi Saint & Sinner bara i bila je odlicna uvertira u ovogodišnji porecki povijesni festival Giostra koji ce od petka zaposjesti gradske trgove i ulice. Osim Klickovica u konkurenciji su se našli još i barmeni Tomaš Hrouda iz Genaral loungea s koktelom "Bitter Sweet True", Ivan Maric iz Caffea del mar hotela Palazzo s istoimenim koktelom, te ?orde Stokic iz Tequilla beach bara s koktelom "Parenzano". Glavna tema ovogodišnjeg natjecanja bila je articoka, te je jedna od propozicija odredivala amaro Cynar kao sastojak u svim mješavinama. Ovaj odabir nije slucajan, jer je prema povijesnim podacima u 18. stoljecu iza porecke crkve Gospe od andela postojala tzv. articiochera, uzgajalište ovog ukusnog povrca tada posebno popularnog medu plemstvom.

Sve što se preksinoc odvijalo za šankom pomno su pratili Giostranti, predstavnici i clanovi Društva prijatelja Giostre, odnosno dame u raskošnim krinolinama i plemici u frakovima koji su natjecatelje bodrili aplauzima, komentarima i smijehom, a u meduvremenu nisu propuštali ni priliku za fotografiranje s turistima i prijateljima. I dok je medu publikom vladala opuštena atmosfera, cetveroclani žiri u sastavu Anita Pranjic i Ferucio Smokovic, nastavnici iz Turisticko-ugostiteljske škole Antona Štifanica, te Ankica Barolin iz Valamara i Saša Lovrenšcak iz zagrebackog Nekic Barology cocktail studija imao je pune ruke posla jer je natjecanje imalo strogo odredena pravila. Kako doznajemo od Elija Štifanica, koordinatora ovog dijela festivala, svaki je natjecatelj za pripremu imao na raspolaganju sedam minuta, mogli su se natjecati u free style-u ili klasicnom stilu, a mješavina se morala sastojati od amara cynar kao temelja i još najviše cetiri bezalkoholna ili alkoholna napitka.

Svi koji budu željeli isprobati najbolje pice ovogodišnje Giostre moci ce to uciniti u nekom od maticnih barova natjecatelja te u još dva, Malo cafe i La Cioccolata. Ovi ce ugostiteljski objekti za vrijeme trajanja festivala imati pravo istaknuti povelju, zastavicu i naljepnicu, svojevrsnu licencu za služenje Giostra koktela, a bit ce i službeno mjesto afterpartya svih Giostranata.


Podijeli: Facebook Twiter