Sudenje znanstvenicima zbog žrtava u L'Aquili

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sudenje sedmorici znanstvenika za ubojstvo iz nehaja, jer su podcijenili opasnosti od potresa koji je 2009. pogodio L'Aquilu, pocelo je u utorak u tom gradu u središnjoj Italiji u odsutnosti vecine optuženika. "Jednostavno tražimo pravdu", izjavio je glavni odvjetnik u L'Aquili Alfredo Rossini.

Obitelji žrtava i druge civilne strane u parnici traže 50 milijuna eura odštete s kamatama. Od sedmorice optuženika samo je jedan bio u sudnici, Bernardo De Bernardinis, bivši visoki dužnosnik civilne zaštite. "Važno je da sam ovdje jer je to moj zavicaj. Ja sam iz Abruzza i dugujem to ovim ljudima", rekao je De Bernardinis na pocetku rocišta.

Sudi se clanovima povjerenstva za procjenu opasnosti koje je u L'Aquili na sastanku 31. ožujka 2009., šest dana prije potresa koji je odnio više od 300 života, podcijenilo rizike dajuci stanovništvu suviše umirujuce informacije o opasnostima. U L'Aquili je tlo podrhtavalo više mjeseci prije potresa.

"Bilo je dovoljno reci da stanje uopce nije pod nadzorom te podignuti šatorsko naselje kako bi ljudi izabrali hoce li ostati u svojim domovima ili se skloniti", ocijenio je Vincenzo Vittorini, lijecnik utemeljitelj udruge "309 mucenika", koji je u potresu izgubio suprugu i kcer.

Medu sedmoricom optuženika poznata su imena talijanske znanosti kao što su prof. Enzo Boschi, donedavno predsjednik Nacionalnog zavoda za fiziku i vulkanologiju (INGV) i profesor fizike na genovskom sveucilištu Claudio Eva.

Alfredo Biondi, branitelj profesora Eve, istaknuo je da "sudenje pociva na vrlo krhkoj osnovi, da se ne može suditi znanosti" i podsjetio da je njegov branjenik na recenu sastanku kazao kako "nitko ne može iskljuciti potres velikih razmjera".

Po optužnici objavljenoj 25. svibnja, sedmorica su optužena za "nemar i nerazboritost jer su iznijeli približnu, uopcenu i nedjelotvornu procjenu opasnosti od potresa". Premda se cijela znanstvena zajednica slaže u mišljenju da se potres ne može predvidjeti, smatraju da u L'Aquili javnost nije bila dobro obaviještena. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter