Suđenje za ubojstvo Vidnjevića privodi se kraju

(M. SARDELIN)
(M. SARDELIN)

Čitanjem dokumentacije iz spisa te izvoda iz kaznene evidencije optuženika na Županijskom sudu u Puli privedeno je kraju suđenje slovenskim državljanima Adnenu Budimoviću za ubojstvo Aleksandra Vidnjevića te Goranu Iliću i Primožu Požunu za sudjelovanje u tučnjavi. Pročitan je između ostalih toksikološki nalaz i mišljenje za pokojnog Aleksandra Vidnjevića.

U njegovom je tijelu bilo alkohola, ali se vještaci nisu mogli odrediti o točnoj koncentraciji jer su uzorci krvi i urina izuzeti više od deset sati nakon samog događaja. No, u dopuni vještačenja navedena je pretpostavka da je u vrijeme događaja mogao imati između 0,5 i 1,5 grama alkohola u krvi po kilogramu tjelesne težine. Vještaci su također naveli da kod Vidnjevića nije utvrđena prisutnost droga.

Iz kaznene evidencije slovenskog ministarstva pravosuđa i javne uprave proizlazi da je prvookrivljeni Adnen Budimović uvjetno osuđen na Okružnom sudu u Jesenicama 11. prosinca 2008. zbog nedozvoljenog prometa oružjem ili eksplozivnim tvarima na šest mjeseci zatvora. Ta mu je presuda postala pravomoćna 5. svibnja 2009., a dvogodišnji rok kušnje istekao je 5. svibnja 2011. godine. Budimović je uvjetno osuđen na Okružnom sudu u Kranju, i to sudjelovanja u pljački i iznudi te nanošenja lakše tjelesne ozljede na godinu i četiri mjeseca zatvora. Tada mu je izrečen četverogodišnji rok provjeravanja, a kako je presuda postala pravomoćna 25. studenog 2010., taj rok istječe u studenom ove godine.

Drugookrivljeni Goran Ilić i trećeokrivljeni Primož Požun nisu nikada osuđivani niti prijavljivani za kaznena djela. Ilić je prema podacima slovenskog ministarstva obrane djelatna vojna osoba u slovenskoj vojsci, sudjelovao je u mirovnim misijama te je dobitnik medalje za sudjelovanje u operacijama NATO-a na Balkanu, u KFOR-ovim operacijama na Kosovu, dobitnik je odlikovanja i priznanja te je promoviran u viši čin.

Iz nalaza zapisnika porečke policije vidljivo je da su i Ilić i Požun alkotestirani te da u ranim jutarnjim satima, nekih sedam sati nakon što je Vidnjević uboden na motosusretu, nisu bili pod utjecajem alkohola. 

Budući da je sudsko vijeće na čelu sa sucem Zdravkom Garićem jučer odbilo sve dokazne prijedloge obrane koji su izneseni još na pripremnim ročištima, za danas je predviđeno još samo saslušanje obrane trojice okrivljenika te završni govori Državnog odvjetništva i branitelja. (M. KOŠTA) 


Podijeli: Facebook Twiter