Suđenje za ubojstvo Pukanića: Odgođene završne riječi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Beogradu je u ponedjeljak odgođeno iznošenje završnih riječi na suđenju Sretenu Jociću i još dvojici optuženih za ubojstvo vlasnika "Nacionala" Ive Pukanića i njegova suradnika Nike Franića, nakon što je odbijen zahtjev optuženog Željka Milovanovića za izuzeće suca i njegova otkazivanja punomoći dosadašnjim odvjetnicima.

Milovanović je izuzeće zatražio jer je sud prethodno odbio prijedlog njegova odvjetnika za saslušanje Roberta i Luke Matanića i Amira Mafalanija, koji su u Zagrebu osuđeni na višegodišnje kazne zatvora kao počinitelji ubojstva, te svjedoka pokajnika u zagrebačkom procesu Tomislava Marjanovića. Milovanović je ocijenio da se tijekom postupka sudac "vodio optužnicom i presudom u Zagrebu". "Vi ste sve u sudnici pokušali uvjeriti da sam ja osoba sa snimke parkinga 'Nacionala'. Vi ste se postavili kao tužitelj jer ste sve vrijeme pokušavali dokazati moju krivnju, a ne istinu", rekao je Milovanović, koji je iz revolta u ponedjeljak ujutro otkazao punomoć svojim odvjetnicima pa mu je sud postavio zastupnika po službenoj dužnosti.

Prema tvrdnjama beogradskih medija, tužiteljstvo za organizirani kriminal u utorak će dobiti četiri sata za završne riječi, a po dva i pol sata imat će obrana optuženih Sretena Jocića i Milenka Kuzmanovića, dok će sud novom Milovanovićevu pravnom zastupniku ostaviti dodatno vrijeme za upoznavanje s predmetom i pripremu završne riječi.

Željko Milovanović je prošle godine u Zagrebu u odsutnosti osuđen na 40 godina zatvora po optužnici koja ga tereti da je u parkiranom skuteru podmetnuo ekspoloziv kojim su smrtno ranjeni Pukanić i Franić.

Optužnica tereti Jocića, zvanog Joca Amsterdam, da je organizirao kriminalnu skupinu sa zadatkom da ubije Pukanića i Franjića 23. listopada 2008. godine. Jocić je uhićen 27. travnja 2009. u Beogradu, i do kraja prošle godine je bio u pritvoru, kada je prebačen u zatvor na odsluženje kazne od 15 godina zatvora za ubojstvo Gorana Marjanovića 1995. godine. Milovanović je u pritvoru, a Kuzmanović brani sa slobode.

U Hrvatskoj su za ubojstvo Pukanića i Franića na ukupno 150 godina zatvora prvostupanjskom presudom osuđeni Robert i Luka Matanić, Amir Mafalani, Bojan Gudurić, Slobodan Đurović te Željko Milovanović. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter