Suđenje za pljačku automat-kluba Equito u Umagu

Nitko u klubu nije primijetio pljačku Mateo SARDELIN
Nitko u klubu nije primijetio pljačku Mateo SARDELIN

Na pulskom Županijskom sudu nastavljeno je suđenje Nerminu Bajriću (30) iz Bosanske Krupe, s neprijavljenim boravkom u Umagu, i Diegu Kosinožiću (23) iz Poreča zbog razbojstva u automat-klubu Equito u Umagu 26. prosinca prošle godine. Obojica se za kazneno djelo ne smatraju krivima, a na suđenje su dovedeni iz pulskog pritvora u kojem se nalaze od 26. prosinca.

Na današnjoj raspravi lomila su se koplja oko zakonitosti postupka između Županijskog državnog odvjetništva i obrane. Naime, vodila se rasprava oko iskaza, ispitivanja i zadržavanja u policiji svjedokinje Nine Car, koja je na prethodnoj raspravi svjedočila preko videolinka budući da je kazala da se boji prvookrivljenog Bajrića.

Robert Mikac, branitelj prvookrivljenika, i Milenko Ilić za drugookrivljenika su sudu predočili ljubavna pisma koja je Car poslala Bajriću tijekom siječnja i veljače, odnosno dok je potonji već bio u pritvoru. Uprava zatvora je putem knjige u kojoj se vodi evidencija pošte potvrdila dostavu pisama Bajriću. Prema stavu obrane Car je nezakonito držana u umaškoj policiji cijeli dan te je tijekom svjedočenja na sudu kazala da su joj u policiji prijetili da će joj oduzeti dijete. Smatraju da je takav postupak policije nezakonit.

Mikac je pred sudom pročitao sva pisma koja je Car poslala poštom Bajriću u pritvor. Iz njih je evidentno da su njih dvoje u vezi. Branitelji su tražili da se pribavi zapisnik iz policije o prepoznavanju gdje piše da svjedokinje Kristina Šitun i Sanela Pašić nisu prepoznale Bajrića.

Na kraju sutkinja je sukladno prijedlozima tužiteljstva i obrane odlučila da će za sljedeću raspravu saslušati policajce koji su sudjelovali u ispitivanju Nine Car i na okolnosti njezinog zadržavanja u postaji. Još nije poznato hoće li Car ponovno svjedočiti videolinkom ili neposredno u sudnici, jer, smatraju branitelji, iz pisama je očito da se ne boji okrivljenika. No, prije svega potrebno je utvrditi je li Car vlastoručno napisala ta pisma.

Optužba tereti Kosinožića da je objasnio Bajriću kako opljačkati automat-klub Equito u Umagu i predao mu pištolj. Bajrić je 26. prosinca oko 3 sata u Equitu pištoljem zaprijetio djelatnicama Kristini Šitun i Saneli Pašić da mu predaju novčanik sa 167 tisuća kuna. Nakon što je dobio novčanik udaljio se u nepoznatom smjeru, a novac je naknadno podijelio s Kosinožićem.

Pljačka automat-kluba Equito izvedena je munjevitom brzinom, za svega desetak sekundi. Sudeći po videosnimci, razbojnik, a sumnja se da se radilo o Bajriću, je ušao u klub i odmah se zaputio u prostoriju za brojanje novca gdje je uperio pištolj prema djelatnicama i zgrabio novčanik te nestao a da gotovo nitko od gostiju nije primijetio da se išta dogodilo.

Sljedeća rasprava zakazana je početkom lipnja. (M. SARDELIN)


Podijeli: Facebook Twiter