Sudenje za nesrecu: Cacica ne štiti imunitet

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Republike Hrvatske Radimir Cacic, optužen za izazivanje prometne nesrece 2010. s dvije poginule osobe na autocesti Nagykanisza - Budimpešta, nije izuzet od kaznene odgovornosti u Madarskoj, ocitovalo se tamošnje ministarstvo pravosuda na zahtjev lokalnog suda, prenijela je agencija MTI.

Sudenje Cacicu na Županijskom sudu u Kapošvaru bilo je odgodeno u travnju, a Cacic je tada rekao da je s više sudske instance zatražena provjera njegova diplomatskog i službenog statusa. MTI prenosi da je sud prekinuo sudenje i zatražio mišljenje nadležnog ministarstva može li Cacic, koji je u vrijeme izazivanja prometne nesrece bio predsjednik Hrvatske narodne stranke, a u prosincu 2011. je izabran za prvog potpredsjednika Vlade, biti zašticen imunitetom.

Madarsko ministarstvo pravosuda zakljucilo je da Cacicev slucaj ne podliježe Konvenciji o specijalnim misijama kojom se štite službena izaslanstva tijekom boravaka u inozemstvu jer je Cacic u vrijeme nesrece u Madarskoj boravio neslužbeno i nije o tome unaprijed izvijestio vlasti, piše madarska agencija.

Jednako tako na Cacica se ne može primijeniti niti Konvencija o sprjecavanju i kažnjavanju kaznenih djela protiv osoba pod medunarodnom zaštitom jer se ona odnosi samo na šefove država i clanove njihovih obitelji u pratnji, objavilo je ministarstvo.

Radimir Cacic je u sijecnju 2010. na autocesti Nagykanisza - Budimpešta svojim chryslerom 300C naletio na škodu fabiju koju je vozila Katalin Liptak. Od posljedica nesrece smrtno su stradali njezina 81-godišnja majka Imrene Antal i 60-godišnji suprug Gyorgy Liptak. Nesrecu je u škodi preživjela i Zoltanne Hitter. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter