Sudenje za napade 11. rujna pred vojnim sudom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Optuženima za napade na SAD 11. rujna 2001. sudit ce se na vojnom sudu, a americko vojno pravosude zatražit ce smrtnu kaznu za Kalida Šeika Mohameda i cetvoricu suucesnika, priopcio je u srijedu Pentagon.

Americko ministarstvo obrane pojašnjava da ce se optuženima suditi pred sudom za ratne zlocine u Guantanamu, javljaju Reuters i AFP.

Prema agencijama, petorica se terete za terorizam, otmicu zrakoplova, zavjeru, ubojstva pocinjena kršenjem ratnog prava i druga kaznena djela, precizira americko ministarstvo obrane.

Kaled Šeik Mohamed, Ramzi ben al-Šaiba, Ali Abd al-Aziz Ali, Valid ben Atac i Mustafa al-Husaui ce se u roku od 30 dana, nakon što je administracija predsjednika Baracka Obame odustala od nastojanja da im se sudi pred civilnim sudom, pojaviti pred posebnim vojnim povjerenstvom u Guantanamu.

Americka unija za gradanske slobode (ACLU) osudila je odluku o prebacivanju postupka na vojni sud, tvrdeci da ce "presuda, kakva god bila, biti ukaljana nepoštenim sudskim procesom i pogrešnom politikom prebacivanja slucaja s civilnog na vojno sudstvo". ACLU podsjeca da su civilni sudovi uspješno procesuirali na stotine slucajeva vezanih uz terorizam.

U napadima otetim putnickim zrakoplovima na New York i Washington 11. rujna 2001., te u padu zrakoplova United Airlinesa let 93 kod Shanksvillea u Pennsylvaniji, poginulo je 2.976 ljudi.


Podijeli: Facebook Twiter