Suđenje za Kornate: Dražen Slavica iznio obranu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na Županijskom sudu u Zadru bivši šibenski vatrogasni zapovjednik Dražen Slavica, jedini optuženi za kornatsku tragediju, više od tri sata iznosio je svoju obranu, istaknuvši da nije prekršio niti jedan propis te da nije mogao znati da maloljetnici i ročnici idu na intervenciju jer to nije njegova nadležnost.

Iskoristio je pravo da ne odgovara na pitanja zastupnika tužiteljstva i obitelji stradalih, a prije nego je počeo s obranom, ponovno je izrazio sućut obiteljima.

Nakon iznesene obrane tužitelj Zvonko Ivić je istaknuo da je Slavičina obrana proturječna iskazu koji je dao istražnom sucu. Roditelji stradalih vatrogasaca nakon ročišta su izrazili razočaranje što, kako su rekli, neće doznati istinu o tome što se dogodilo 30. kolovoza 2007. godine i zašto je živote izgubilo 12 vatrogasaca.

Zaokružujući svoju obranu, Slavica je danas rekao: "Svi moji postupci toga dana proizlaze iz zakona i pravilnika, ja ih ni u jednom trenutku nisam prekršio. Voditelji DVD-ova znaju koga dovode na teren i s kim rade. Županijski zapovjednici ne razgovaraju baš sa svima. Nisam mogao uočiti da su maloljetnici i ročnici išli na intervenciju te da nemaju tečaj o desantiranju. Za to su nadležni njihovi zapovjednici. Dežurnom operativnom prenio sam zaključak (iz zapovjedništva u Divuljama) da se ne ide s imenima stradalih van, ali nijednu operativnu informaciju nisam zabranio. Što se tiče opreme, inspekcijski nalaz iz 2007. nije utvrdio nepravilnosti u JVP Šibenik, nego da su zadovoljeni svi zahtjevi opremljenosti i osposobljenosti vatrogasaca."

Više od dvije i pol godine od početka suđenja, nakon što je ispitano više od stotinu svjedoka, suđenje Draženu Slavici ulazi u završnu fazu. Preostale su završne riječi obrane i tužiteljstva. Presuda bivšem šibenskom vatrogasnom zapovjedniku očekuje se u rujnu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter