Suđenje za Costu Concordiju odgođeno

Costa Concordia (Foto: Arhiva)
Costa Concordia (Foto: Arhiva)

Suđenje kapetanu talijanskog kruzera Costa Concordia Francescu Schettinu započelo je danas u Grossetu u Toskani, no odmah je odgođeno zbog štrajka odvjetnika, godinu i pol dana nakon havarije tog turističkog broda u kojoj je poginulo 32 ljudi.

Schettino (52), "najomraženiji čovjek u Italiji", prozvan "kapetanom kukavicom" u britanskim medijima, optužen je za višestruko ubojstvo iz nehata, napuštanje broda i zagađenje okoliša. Iduće ročište sazvano je za 17. srpnja. Suđenje će potrajati nekoliko mjeseci. Tužbu je podnijelo 250 ljudi, a izvedeno će biti oko 400 svjedoka, od čega stotinjak za obranu. Suđenje se održava u zgradi kazališta zbog očekivanog velikog interesa javnosti u mjesecima koji dolaze.

Schettino bi mogao biti jedini na optuženičkoj klupi jer bi se petorica ostalih optuženika - direktor za krizne situacije kompanije Costa Cruises Roberto Ferrarini, indonezijski kormilar Jacob Rusli Bin i još trojica članova posade - mogli nagoditi. Ročište u njihovu slučaju odgođeno je zbog štrajka za 20. srpnja. Costa Concordia nasukala se u noći 13. siječnja 2012. na stijene nekoliko desetaka metara od toskanskog otoka Giglija prevozeći 4229 putnika. Poginulo je 32 ljudi, od kojih dvoje nikada nije pronađeno.

Olupina broda još uvijek se nalazi na hridima, a odvučena bi trebala biti u kolovozu ili rujnu. Većina brodolomaca prihvatila je standardnu odštetu od 11.000 eura po osobi. Kompanija Costa Cruises nagodila se i u travnju je kažnjena s milijun eura zbog svoje odgovornosti za nesreću. Time je izbjegla kazneni postupak. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter