Suđenje za atentat: Imam pobija Kosa i Štifanića

Edo Kos dolazi na suđenje u pratnji svog odvjetnika (M. MIJOŠEK)
Edo Kos dolazi na suđenje u pratnji svog odvjetnika (M. MIJOŠEK)

U nastavku suđenja Sefedinu Bilaliju (72) ugostitelju iz Poreča, Miri Đuriću zvanom Bombaš iz Đakova te Nikici Ćuriću (45) iz Osijeka, optuženima za pokušaj ubojstva bivšeg dogradonačelnika Poreča i prvog čovjeka Hrvatskih cesta Eda Kosa 2006. i 2010., na Županijskom sudu u Puli svjedočili su Edo Kos, Josip Pino Maras, porečki imam Ismet Ibiši te vještak za telekomunikacije Đuro Lubura iz Zagreba

Porečki imam Ismet Ibiši pozvan je na temelju svjedočenja gradonačelnika Poreča Edija Štifanića da je Bilali Ibišiju kazao da je ljut na Kosa zbog terase. Kos je također u svom prijašnjem iskazu u travnju rekao da je informaciju o tome da je Bilali ljut čuo od Ibišija kada je bio u društvu Edija Štifanića. Takve je tvrdnje Ibiši opovrgnuo kazavši da do takvog razgovora s Kosom nije nikada došlo. Ibiši je sudu ispričao da ga je krajem veljače prošle godine Štifanić pozvao u Grad radi razgovora o sedam ili osam osoba iz Islamske zajednice koje Gradu duguju 1,6 milijuna kuna. Cilj razgovora bio je da Ibiši porazgovara s njima kako bi vratili dug Gradu.

- Navodi da sam ja prenio Štifaniću da je Bilali ljut na Kosa zbog terase, a što mu je Josip Maras navodno prenio, nisu istiniti. O tome nije bilo riječi tijekom našeg susreta. Bilali mi nikada nije govorio da Kosa smatra odgovornim što ne može dobiti terasu. Od mene je Bilali tražio da u Gradu pitam što je s njegovim lokalom Sirena 1, a nije naglasio nikoga poimence, kazao je Ibiši.

Bivši porečki gradonačelnik Josip Maras izjavio je da Bilaliju nikada nije prenosio informaciju da je Kos protiv toga da Bilali dobije terasu. S Bilalijem je razgovarao u dva navrata i to isključivo na Bilalijev zahtjev oko poslovnih problema. Za imama kaže da nikada nisu razgovarali.

Kos: Ibišija izuzetno cijenim, ali ne govori istinu
- Gospodina Ibišija izuzetno cijenim i s njim imam korektne odnose. Još jednom napominjem da stojim iza svega što sam kao svjedok izjavio na sudu. Naime, gospodin Ibiši je samoinicijativno došao do gradonačelnika Štifanića i mene i prenio nam tu informaciju. Iskaz u kojem on te činjenice demantira zaprepastile su me jer kao vjerski dostojanstvenik ne govori istinu, kazao je nakon suđenja Edo Kos. (Mateo SARDELIN)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU OD PETKA.


Podijeli: Facebook Twiter