Sudenje Slovencima zbog spaljivanja hrvatske zastave

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pred vijecem kojim predsjeda sutkinja Sena Midžic Putigna danas je na Županijskom sudu održano sudenje trojici državljana Slovenije optuženima da su spaljivanjem hrvatske zastave 1. svibnja 2008. godine grubo omalovažili Republiku Hrvatsku, odnosno pocinili kazneno djelo povrede ugleda RH.

Na optuženicku klupu sjeli su Enej Windschnurer (26), Primož Gabrovšek (26) i Dan Sivka (25) iz Ljubljane, no tužiteljstvo je potom odustalo od kaznenog progona Sivke jer se ispostavilo da je pravomocnim rješenjem Prekršajnog suda u Umagu on vec kažnjen zbog svog sudjelovanja u dogadaju u turistickom naselju Kanegra. Tako je Sivka jucer od optuženika postao svjedok.

Zamjenica županijske državne odvjetnice Mirjana Zenzerovic ujedno je izmijenila optužnicu buduci da aktualni Kazneni zakon (za razliku od starog koji je za ovo kazneno djelo propisivao do tri godine zatvor) za ovo nedjelo propisuje kaznu do jedne godine zatvora.

Windschnurer i Gabrovšek su izjavili da se ne osjecaju krivima. Prvookrivljenog Windschnurera tereti se da je 1. svibnja ispred diskokluba Tropic u turistickom naselju Kanegra oko 2 sata ispod majice izvukao hrvatsku zastavu i poceo je paliti s jedne, a Gabrovšeka da ju je spaljivao s druge strane.Buduci da su obojica izjavila da ce svoju obranu iznijeti nakon dokaznog postupka, ispitani su svjedoci Jan Tomažic (25) iz Ljubljane te Dan Sivka.

Sudenje ce biti nastavljeno 12. srpnja, kada ce biti ispitani predloženi svjedoci iz Slovenije. (Marica KOŠTA)

 


Podijeli: Facebook Twiter