Sudenje Sanaderu pocinje 28. listopada

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sudenje Ivi Sanaderu, optuženom za uzimanje provizije od Hypo banke, pocet ce 28. listopada, odlucio je danas na pripremnom rocištu sudac zagrebackog Županijskog suda Ivan Turudic koji ce voditi prvi sudski postupak protiv bivšeg premijera.

Turudic je iza zatvorenih vrata na pripremnom rocištu, koje je trajalo oko sat i pol, prihvatio sve USKOK-ove dokazne prijedloge i svjedoke koji ce se saslušati na sudenju Sanaderu koje bi trebalo poceti tocno za dva tjedna. Rijec je o sudenju u kojemu ce se Sanader braniti od optužbe za ratno profiterstvo, to jest da je 1994. i 1995. kao zamjenik tadašnjega ministra vanjskih poslova Mate Granica primio 3,6 milijuna kuna provizije od zajma koji je austrijska Hypo banka sredinom 90-ih odobrila Hrvatskoj.

Sanader je na današnje rocište doveden iz zatvora u Remetincu kroz stražnji ulaz suda. Dovezen je oko 9 sati u pravosudnom kombiju, u pratnji policijskih vozila, a na sud je stigao u odijelu, bijeloj košulji i kravati. Nakon rocišta odvezen je natrag u zatvoru kojemu je od sredine srpnja kada ga je izrucila Austrija.

Sudac Turudic nakon rocišta nije želio ništa reci, a glasnogovornik suda Krešimir Devcic je izvijestio da se Sanader ocitovao da je razumio optužnicu i da se ne smatra krivim. Kazao je da je vijece pod predsjedanjem Turudica prihvatilo sve dokaze i svjedoke USKOK-a, dok se prijedlozi obrane danas nisu razmatrali. Obrana je ranije najavila da ce tražiti saslušanje desetak svjedoka koje USKOK nije ispitao tijekom višemjesecne istrage te prikupšljanje odredene dokumentacije koje nema u spisu.

Vijece je zatražilo od USKOK-a da pozove svoje svjedoke na glavnu raspravu. Prvi dan sudenja, kada bi se trebala procitati optužnica, održat ce se 28. listopada, a nakon toga nastavak sudenja je zakazan za 3., 4., 10., 11., 17. i 18. studenog s pocetkom u 9,30 sati.

Devcic je kazao da ce se Sanaderu suditi u velikoj dvorani Županijskog suda na Zrinjevcu i da je ono otvoreno za javnost, medije, gradane i udruge i sve zainteresirane. Mjere osiguranja ce, kazao je, ovisiti o procjeni mjerodavnih službi.

USKOK-ova tužiteljica Tamara Laptoš kazala je da ce USKOK pozvati 19 svjedoka, a prvi ce svjedociti bivši ministar vanjskih poslova Mate Granic i Nikica Valentic koji je u vrijeme navodnog uzimanja provizije bio premijer.

Sanader se do sada u svim istragama pokrenutim protiv njega brani da je nevin pa je tako i za navodno uzimanje provizije od Hypo banke i optužbu da je ratni profiter "s gnušanjem" odbacio pred optužnim vijecem koje je ranije potvrdilo prvu optužnicu protiv njega.

Ta optužnica ujedno je i prva u kojoj se nedjelo zloporabe položaja i ovlasti povezuje sa Zakonom o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva pretvorbe i privatizacije, što je kao pravno nacelo godinu prije uneseno i u Ustav.

Hoce li Sanader na pocetak prvog sudenja doci iz zatvora ili sa slobode znat ce se 18. listopada kada ce sud ponovno odlucivati o odredivanju istražnog zatvora. Njegovi branitelji najavili su da ce nakon toga, ovisno o sudskoj odluci, odluciti o mogucem zahtjevu da se bivšeg premijera pusti iz zatvora uz višemilijunsku jamcevinu. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter