Sudenje Sanaderu nastavlja se u petak

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sudenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu sutra ce se nastaviti ispitivanjem Nikice Valentica koji je sredinom 90-ih u vrijeme kada je Sanader navodno uzeo 3,6 milijuna kuna proviziju od austrijske Hypo banke bio na celu hrvatske Vlade.

Uz Valentica kao prvi ce se svjedoci na sudu pojaviti bivša direktorica Elana Božena Kljucaric i Sanaderov bivši suradnik iz Ministarstva vanjskih poslova Miroslav Kovacic.

Njegov nadredeni, bivši ministar vanjskih poslova Mate Granic, za kojega Sanaderova obrana tvrdi da je bio glavni pregovarac s Hypo bankom svjedocit ce 11. studenoga.

Sanaderovi odvjetnici danas nisu željela govoriti što ce pitati Granica, cije veze s Hypom navodno dokazuju i unosni konzultantski poslovi koje je s tom tvrtkom dogovorio nakon odlaska s dužnosti.

No, pojasnili su zašto su se na sudu usprotivili mišljenju Odjela za germanistiku o jednom dokumentu koji se našao u spisu.

Kazali su da se dodatnim strucnim vještacenjem žele oduprijeti tezi da je Eugen Laxa nepostojeca osoba, iako obrana tvrdi da je on primio proviziju za koju se tereti Sanader.

Upitani o zdravstvenom stanju branjenika kazali su da je ono nepromijenjeni te da Sanader, unatoc terapiji, i dalje ima povišeni krvni tlak.

Nastavak sudenja zakazan je za sutra u 9.30 sati, ali bez izravnog televizijskog prijenosa kao što je to iznimno bilo odobreno za današnje rocište.

Osvrcuci se na optužnicu koja je protiv njega podnesena zbog navodnog primanja provizije od austrijske Hypo banke bivši premijer Ivo Sanader je kazao da je to konstrukcija koja mu se želi prišiti nakon 20 godina služenja Hrvatskoj, na koje je ponosan.

- Nikad nisam ni tražio ni primio proviziju od Hypo banke. Želim to reci, jer se ovdje sudi za prvi slucaj tobožnjeg ratnog profiterstva, da sam uvijek casno služiti svom narodu, kazao je Sanader odbacujuci s gnušanjem sve USKOK-ove optužbe.

Ustvrdio je da je na svim visokim dužnostima, ukljucujuci i premijersku, državi služio najbolje što je mogao.

Isticuci da nije heroj, Sanader je pojasnio da je cin pukovnika dobio još 1993. nakon sudjelovanja u velikoj razmjeni zarobljenika s pobunjenim krajinskim Srbima.

Tvrdi da je dokumentaciju na kojoj je temeljena optužnica Hrvatska dobila od Austrije, cije posebno tužiteljstvo za otkrivanje kriminala u Hypo banci u njoj nije pronašlo ništa sporno te ga je ispitala tek kao svjedoka.

- Optužnica je konstrukcija USKOK-a koja nema veze sa životom, a DORH u nju nije stavio kljucne dokumente koji meni idu u prilog, ustvrdio je Sanader u svom uvodnom govoru.

Nakon što je USKOK procitao optužnicu, koju je tužiteljica Tamara Laptoš dodatno potkrijepila u svom uvodnom govoru, Sanaderov branitelj Cedo Prodanovic kazao je da je optužnica bazirana na indicijama koje nisu zatvorile krug cinjenica.

Smatra da protiv Sanadera nema nikakvih dokaza zbog cega ce tražiti da ga se oslobodi optužbi za ovo kazneno djelo.

Obrana smatra da bi logicnija bila tvrdnja da je Hrvatska morala isplatiti proviziju za kredit koji je navodno teško mogla dobiti na bankarskom tržištu.

Samatraju da se Sanader u cijeli posao ukljucio tek krajem pregovora kada je vecina stvari dogovorena bez njega. Glavna osoba po njihovu je mišljenju bio tadašnji Sanaderov šef ministar vanjskih poslova Mate Granic koji je dobre odnose s Hypo bankon dokazao kada je nakon odlaska s dužnosti zaposlen kao njihov konzultant.

Obrana tvrdi da ce dokazati da je postojala osoba pod imenom Eugen Laxa na cije je ime Hypo banka u više navrata isplacivala visoke provizije te da ce dovesti svjedoke koji ce posvjedociti da nisu dali novac.

Prodanovic je kazao da ce obrana dokazati da Sanader nije imao ovlasti dovesti Hypo banku na tržište kao zamjenik ministra.

Posebnu pažnju obrana ce posvetiti rušenju dijela optužnice koji se odnosi na ratno profiterstvo jer se, medu ostalim, te inkriminacije primjenjuju na razdoblje kada taj zakon nije postojao, što dovodi u pitanje ustavnost postupka.

- Razumijem optužbe i ne smatram se krivim, kazao je bivši hrvatski premijer Ivo Sanader nakon što je na pocetku današnjeg rocišta USKOK-ova tužiteljica Tamara Laptoš procitala optužnicu kojom ga se tereti da je kao zamjenik ministra vanjskih poslova RH, pregovarajuci s austrijskom Hypo bankom o kreditu vrijednom 140 milijuna austrijskih šilinga za zgrade hrvatskih veleposlanstava, zloupotrijebio položaj i ovlasti te, koristeci teško stanje u kome se nalazila država pogodena ratom, pribavio protupravnu korist od 3,6 milijuna kuna.

USKOK-ova tužiteljica je kazala da je Sanader, ugovarajuci kredit, zatražio da mu se provizija od pet posto, odnosno u iznosu od 7 milijuna šilinga, isplati u dva dijela: nakon uplate kredita i nakon potpisivanja ugovora.

Prema rijecima tužiteljice, provizija mu je isplacena u cetiri tranše, i to u iznosima od 700.000 austrijskih šilinga, zatim 2,8 milijuna austrijskih šilinga, 930.000 austrijskih šilinga, i konacno, 22. ožujka 1995., u iznosu od 2,57 milijuna austrijskih šilinga.

U 9.35 pocelo je sudenje uvodnom rijecju suca Ivana Turudica. Na pocetku sudenja Ivo Sanader iznio je svoje osobne i imovinske podatke. Predstavio se kao doktor znanosti, zaposlen u Hrvatskom saboru, s placom od 16.000 kuna.

Nakon što je pobrojao svoju imovinu: kucu, automobil, uštedevinu, kazao je i da je suvlasnik dviju tvrtki u Hrvatskoj i jedne tvrtke u Austriji. Na pitanje o zbirci umjetnina kazao je da je ona prije godinu dana, na osnovi onoga što je u nju uložio, procjenjena na 1,5 milijuna kuna, ali da se ta vrijednost mijenja, a on nije kompetentan procjenjivati je.

Kazao je da je služio JNA u Puli i imao cin desetara, a iscrpno je krenuo objašnjavati i svoju ulogu u Domovinskom ratu. Kazao je da nije bio u Hrvatskoj vojsci, nego je kao intendant splitskog kazališta bio u clan stožera na dalmatinskom podrucju, ciji je zadatak bio pregovaranje oko zarobljenika.

Njegovo opširno izlaganje sudac Turudic je prekinuo, ali je Sanader kazao da je osjecao potrebu da to objasni buduci da se, nakon što je prije nekoliko tjedana kazao da ima cin pukovnika HV-a, ta informacija popratila s puno cinizma.

Na pitanje o odlicjima, odgovorio je da ima Spomenicu Domovinskog rata "i još mnoga odlicja".

Inace, Sanader je stigao u sudnicu nekoliko minuta prije zakazanog pocetka rocišta u 9.30 sati, u odijelu i bijeloj košulji, a u sudnici docekali su ga opet brojni fotoreporteri i novinari.


Podijeli: Facebook Twiter