Suđenje ruskim prosvjednicima povratak staljinizma

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ruski aktivisti za ljudska prava ocijenili su u četvrtak da je suđenje sudionicima prosvjeda protiv Putina 6. svibnja "montirano" i znači "povratak u doba Staljina".

"Bit će to suđenje svakome od nas", rekla je predsjednica Helsinškog odbora Ljudmila Aleksejeva na tiskovnoj konferenciji, ocijenivši da ono označava "presudnu etapu u promjeni režima na gore". "To me podsjeća na vrijeme Staljina sa suđenjima koji su imali biti primjer drugima i s lažnim optužbama", dodala je.

Trenutačno je 18 osoba optuženo za sudjelovanje u "masovnim neredima" i u sukobima s policijom tijekom prosvjeda protiv Putina 6. svibnja u Moskvi i prijeti im od 3 do 10 godina zatvora. Većina njih je od ljetos u pritvoru a suđenje će im "početi tek u siječnju ili čak kasnije", ocijenila je Aleksejeva.

"Ovo je povratak staljinizma. Vlast želi zastrašiti" oporbu, rekao je pak Valerij Borščev, član Helsinškog odbora. Ovime se zapravo želi "strpati oporbene vođe iza rešetaka", misli Ljev Ponomarjov iz pokreta Za ljudska prava.

Suđenje osamnaesterim sudionicima prosvjeda omogućit će da se oporbene čelnike kao što su Sergej Udaljcov, Ilja Jašin i Aleksej Navaljni, osudi za organiziranje takozvanih nereda, zapravo mirnih prosvjeda, kaže Ponomarjov.

Helsinški odbor i druge ruske nevladine organizacije pisale su u četvrtak predsjedniku Putinu tražeći od njega da ne potpiše zakon o veleizdaji koji su prihvatila oba doma ruskog parlamenta. Tim se zakonom želi "osigurati povratak represivnog režima", rekao je Ponomarjov, jedan od potpisnika pisma. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter