Suđenje Pistoriusu odgođeno za 7. travnja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najočekivanija rasprava na suđenju Oscaru Pistoriusu za ubojstvo djevojke, na kojoj je slavni južnoafrički paraolimpijac trebao dati svoj prvi iskaz, odgođena je za 7. travnja zbog bolesti jednog od sudaca.

- Suđenje je odgođeno za ponedjeljak, 7. travnja ujutro, izjavila je sutkinja Thokozile Masipa objasnivši: "Jedan od mojih pomoćnika ne osjeća se dobro".

Redanje svjedoka optužbe završeno je u srijedu, i sad riječ preuzima obrana. Kodeks postupanja u Južnoafričkoj Republici omogućava optuženom da prvi svjedoči u tom slučaju. U strogo pravnom smislu, Oscar Pistorius ne mora govoriti pred sudom.

No, ako ne bude svjedočio, sud će mu moći predbaciti da nije mogao ocijeniti njegovu verziju tijekom unakrsnog ispitivanja tužiteljstva, objasnio je odvjetnik William Booth.

- Kad priznate da ste pucali i opravdavate se legitimnom obranom, možete izbjeći svjedočenje ako postoji drugi svjedok, ali u njegovom slučaju bio je sam, dodaje Booth.

Svjedočenje Pistoriusu je tim iščekivanije što paraolimpijski atletičar, šest puta ovjenčan zlatnom medaljom, nije rekao ni riječ u javnosti od smrti Reeve Steenkamp 14. veljače 2013., tek se prvog dana suđenja 3. ožujka izjasnio da se ne osjeća krivim. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter