Suđenje Mubaraku prekinuto, Egipćani prosvjeduju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ponovno suđenje bivšem egipatskom predsjedniku Hosniju Mubaraku u subotu je prekinuto jer se predsjednik sudskoga vijeća povukao, predao slučaj drugome sudu i time izazvao odgodu na neodređeno vrijeme što je izazvalo bijes u sudnici.

"Narod zahtijeva Mubarakovo pogubljenje", vikali su u sudnici rođaci prosvjednika ubijenih u ustanku kojim je 2011. Mubarak svrgnut. Nezadovoljstvo su izrazili kad je predsjedatelj sudskog vijeća Mustafa Hasan Abdulah objavio odluku o povlačenju.

Ispred štićene zgrade brojniji su bili demonstranti koji su za Mubaraka. Dvije skupine prosvjednika odvojio je policijski kordon i nije bilo incidenata.

Mubarak (84) koji je vladao Egiptom gotovo 30 godina, a svrgnut je nakon 18 dana ustanka Arapskoga proljeća, u subotu je sa smiješkom mahao pristalicama iz kaveza u sudnici.

Bivši prvi čovjek Egipta osuđen je prošle godine na prvom suđenju na doživotni zatvor zbog odgovornosti u pogibiji 850 osoba ubijenih u ustanku u siječnju i veljači 2011., kojim je završena njegova 30-godišnja vladavina.

Uz njega su optužena i njegova dva sina, Alaa i Gamal, bivši ministar unutarnjih poslova Habib el-Adly i još šest nekadašnjih visokih dužnosnika policijskih službi.

Njima se treba ponovno suditi za isti zločin pošto je vrhovni sud u siječnju prihvatio prizive obrane i tužiteljstva nakon prve presude, te odredio novo suđenje. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter