Suđenje Morattu i Dukiću: Ausilio ubijen izbliza

Massimo Moratto i Denis Dukić na ročištu za ubojstvo Aleksandra Ausilija (M. ANGELINI)
Massimo Moratto i Denis Dukić na ročištu za ubojstvo Aleksandra Ausilija (M. ANGELINI)

Iznošenjem nalaza i mišljenja vještaka sudsko medicinske struke odnosno patologa dr. Ilije Kučinara te balističara Damira Tomašića jučer je na Županijskom sudu u Puli pred vijećem suca Zdravka Garića nastavljeno suđenje Puljanima Massimu Morattu (40) i Denisu Dukiću (37), a događaj iz prosinca 2009. godine.

Moratto je optužen za ubojstvo Aleksandra Ausilija u prekoračenju nužne obrane i pokušaj ubojstva Denisa Dukića, a potonji se tereti za pokušaj razbojstva u Morattovoj kući u Šišanu koje je namjeravao počiniti s ubijenim Ausilijom.

S njima je optužen i Dino Marinković (41), iz Pule no protiv njega će se voditi odvojen postupak zbog bolesti i nemogućnosti praćenja suđenja. Moratto i Dukić i jučer su se izjasnili da se ne osjećaju krivima za kaznena djela koja im se stavljaju na teret te da će svoju obranu iznijeti na kraju dokaznog postupka.

Vještak patolog, dr. Ilija Kučinar iznio je svoj nalaz i mišljenje o ozljedama pokojnog Ausilija konstatirajući da je uzrok njegove smrti strijelna rana prsnog koša nastala djelovanjem projektila ispaljenog iz ručnog vatrenog oružja.

- Usta cijevi oružja nalazila su se u blizini tijela u trenutku u ispaljenja projektila, kazao je Kučinar zaključujući da je osoba koja je ispalila hitac mogla stajati sučelice Ausiliju, ali ne isključujući mogućnost da je Ausilio u tom trenutku bio u nekom drugom, a ne stojećem položaju.

Vještak za balistiku, Damir Tomašić složio se s mišljenjem patologa vezano za blizinu ispaljenja kobnog hica u Ausilija. Za ozljedu Denisa Dukića Kučinar je kazao da je riječ o prostrijelnoj rani desne prsne stjenke te da je riječ o teškoj tjelesnoj ozljedi koja predstavlja apstraktnu opasnost po život.

Suđenje se trebalo nastaviti danas, ali je zbog spriječenosti vještaka psihijatrijske struke dr. Miroslava Gorete otkazano. Novo je ročište sudac Garić zakazao za 12. studeni. (M. KOŠTA)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter