Suđenje Medaniću: Obrana traži izuzeće pulskog suda


Treći put pod optužbom za poticanje na teško ubojstvo, na optuženičku klupu Županijskog suda u Puli danas je sjeo Vrsaranin Šime Medanić kojemu se u ovom slučaju sudi zbog plaćenog ubojstva Nikole Grbića u proljeće 2006. godine u šumi kraj Muntića. Ubojica Prica Majstorović koji je po nalogu Medanića
likvidirao Grbića, neće odgovarati za ovaj zločin budući da je u lipnju 2010. počinio samoubojstvo u bjelovarskom zatvoru.

Uoči početka suđenja Medanićeva odvjetnica Asja Piplović zatražila je izuzeće svih sudaca pulskog Županijskog suda, odnosno da se ovaj proces Medaniću vodi na nekom drugom sudu. Piplović je to zatražila zbog, kako je navela, (ne)pristranosti. O tom će zahtjevu konačnu odluku donijeti Vrhovni sud, a termin novog (početka) suđenja bit će zakazan naknadno.

Medanić, koji je od sredine 90-tih robijao 12 godina zbog plaćenog ubojstva prvog hrvatskog ministra turizma Antona Marčela Popovića u ožujku 1996. u Vrsaru. Ubojstvo je za njega "odradio" Siniša Stracaboško zvani Rambo, koji je u međuvremenu također izašao na slobodu, a deset godina kasnije Medanić se ponovo upliće u mrežu zločina. Početkom te godine od Majstorovića i Grbića, koje je upoznao dok je služio zatvorsku kaznu za slučaj "Popović" naručio je ubojstvo svoje sestre Slavice u Zadru, i to iz koristoljublja. U jeku istrage o ubojstvu Medanićeve imućne sestre, između Majstorovića i Grbića došlo je do sukoba oko podjele novca za odrađeni "posao". U dogovoru s Medanićem, Majstorović je u šumi blizu Muntića ubio Grbića.

Dogodilo se to krajem lipnja 2006., a pet mjeseci kasnije, krajem studenog Medanić i Majstorović uhićeni su zbog sumnje u upletenost u Slavičinu likvidaciju. Ubojicu Nikole Grbića, kao i motiv za njegovu likvidaciju policija je razotkrila gotovo četiri godine kasnije, u veljači 2010., nakon što je složen mozaik dokaza. Medanić i Majstorović u međuvremenu su i pravomoćno osuđeni za ubojstvo Slavice Medanić svaki na po maksimalnih 40 godina zatvora. Četiri mjeseca nakon
što je istarska policija formalno osumnjičila Majstorovića za ubojstvo Grbića, a Medanića za poticanje na taj zločin, Majstorović se objesio u zatvoru. (M. Vu./M. S.)


Podijeli: Facebook Twiter