Suđenje Medaniću: Grbiću triput pucano u glavu

Šime Medanić (Arhiva)
Šime Medanić (Arhiva)

U nastavku suđenja Šimi Medaniću iz Vrsara zbog teškog ubojstva iz koristoljublja Nikole Grbića u lipnju 2006. godine, na Županijskom sudu u Puli svjedočila su trojica sudskih vještaka za balistiku, patološku anatomiju i sudsku medicinu.

Medanić je na suđenje doveden u lancima iz pulskog zatvora gdje će boraviti do kraja suđenja, a potom će biti vraćen u Lepoglavu, gdje izdržava 40-godišnju kaznu također zbog teškog ubojstva iz koristoljublja sestre Slavice Medanić.

Ilija Kučinar, doktor sudske medicine i patološke anatomije, kazao je, na osnovi obdukcije tijela pronađenog u šumi kraj Muntića, da je Grbićeva smrt nastupila od tri do pet dana od pronalaska tijela, odnosno 27. lipnja.

Nakon posebnog balističkog vještačenja tri pištolja, prigušivača i četiri čahure 7,65 mm vještak Vedran Nuić je kazao da su svi hici ispaljeni iz jednog pištolja. Na procjenu je dobio Berettu 9 mm, Crvenu zastavu M70 7,65 mm, prigušivač ručne proizvodnje, koji su pronađeni u moru tijekom očevida, te još jednu Crvenu zastavu M70 7,65 mm koju je pulska policija oduzela od Medulinca Darka Peteha. No, utvrđeno je da Petehov pištolj nije povezan s kaznenim djelom.

Pregledom preostala dva pištolja Beretta je isključena, dok se za CZ M70, koji je pronađen u moru, zbog nagriženosti materijala nije moglo sa sigurnošću potvrditi, ali niti isključiti mogućnost da je korišten za ubojstvo Grbića.

Vještak sudske medicine Davor Majer i balističar Nuić proveli su kombinirano vještačenje pojedinih ozljeda i karakteristike mehaničkih tragova od pucanja.

Majer je utvrdio da su sva tri hica u Grbićevu glavu ispaljena sleđa, a jedan u prsa. Obranu je zanimalo zašto je prihvaćena teza da je Grbić ubijen tri do pet dana od pronalaska, a ne više. Majer je odgovorio da se to zaključuje po stanju tijela. No, pojasnio je da se uvijek radi samo o procjenama jer ne postoji metoda koja bi točno utvrdila vrijeme.

Suđenje se nastavlja danas kada će svoje iskaze pred sudom dati zaštićeni svjedoci kodnog imena Vanja i Luka. (M. SARDELIN)

 


Podijeli: Facebook Twiter