Suđenje Jozi Kalemu za slučaj Tounj na ljeto?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Puno pažnje izazvala je vijest da je protiv riječkog poduzetnika Joze Kalema Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu podignulo optužnicu zbog sumnje u prijevaru oko preuzimanjem tamošnje tvrtke IGM Tounj, te da se radi o pronevjeri od 103 miljuna kuna.

Optužnica je objavljena, ali tek mora proći proceduru provjera i žalbi. Procjenjuje se da bi na snagu mogla stupiti tek u travnju, pa suđenje neće početi prije ljeta. Slučaj se komentira diljem Hrvatske, a posebno u Rijeci u kojoj Kalem živi. 

Ni ja ni moj klijent Jozo Kalem još nismo ni dobili optužnicu, objasnio nam je jučer riječki odvjetnik Saša Jelušić. Sve što znam je ono što sam pročitao u medijima pa ne možemo ništa ni komentirati.

Kako se ovaj slučaj već dugo vukao kroz istragu, Kalem je već ranije decidirano tvrdio da su to laži i da je tvrtku i sve ostalo preuzeo legalno i nema govora o ilegalnim poslovima. Činjenica je da je optužnica tek podignuta i da je sada od tužitelja predana sucu istrage u Karlovcu.

On prvo mora provjeriti sadrži li ona sve formalne dijelove. Tek nakon toga će optužnicu dostaviti optuženom i njegovu branitelju što se očekuje slijedećih dana. Optuženi i odvjetnik na nju moraju odgovoriti u roku od 8 dana od dana primitka, ako se žele žaliti. 
 
Upoznati sa slučajem kažu da je početak ove priče kad je tvrtka IGM Tounj nagomilala milijunski dug prema jednoj samoborskoj tvrtki a Kalem je navodno preuzeo to dugovanje.

S dotadašnjim vlasnikom IGM-a dogovorio kako će tvrtku sa svim nekretninama i radnicima preuzeti Ri Petrol i zatvoriti dugovanje prema samoborskoj tvrtki. Nakon toga je navodno uslijedio niz pravnih poslova među raznim tvrtkama kojim se to rješavalo, što je tu bilo po zakonu a što nije rasplitat će sud.


Podijeli: Facebook Twiter