Suđenje fra Nimcu - svjedoku oslabili vid i sluh

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na današnjem suđenju fra Šimi Nimcu i bankarici Jasmini Bilonić u aferi prodaje crkvenog zemljišta u Baškoj Vodi svjedok optužbe Damijan Krklec promijenio je dio iskaza koji je dao u istrazi, tj. opovrgnuo je da je rekao da je iz razgovora s optuženicima doznao da su dio novca zakopali u zemlju kod Biskog te da je fra Šime bio bankaričin poslušnik.

Sucu je rekao da se u davanju iskaza krivo razumio s Državnim odvjetništvom te da je rekao da je o zakopavanju novca u Biskome čitao u medijima. Toga dana prije davanja iskaza bio je u bazenu, zbog čega je vjerojatno slabije čuo, a i oči su mu bile nadražene od klora pa, kako je rekao, prije potpisa nije mogao pročitati ono što je u zapisniku.

- Slabo sam vidio, rekao je svjedok Krklec, nakon čega je državna odvjetnica Rene Laura iskazala prigovor napominjući da svjedok svojim iskazivanjem ima namjeru na određeni način optuženike osloboditi kaznene odgovornosti.

Na to je reagirao branitelj Jasmine Bilonić, odvjetnik Joško Čeh, koji je tražio da se u zapisnik uvede da tužiteljstvo svjedoku šalje poruku da se protiv njega može podnijeti kaznena prijava zbog lažnog svjedočenja, što je nedopustivo.

Svjedok Krklec potvrdio je da je u listopadu 2012. s njim kontaktirala drugooptužena Bilonić tražeći da zove novinara koji je pisao o slučaju. Nije joj mogao pomoći, a sredinom tog mjeseca došla je k njemu s fra Šimom u stan u Zagrebu kojim se koristi.

- U Zagrebu je bila nekoliko dana. Tražila je status svjedoka. Za nju sam kontaktirao prijatelja iz Ministarstva unutarnjih poslova jer mi je rekla da želi pričati s nekim iz policije. Znam da je nakon toga bila na razgovoru u Gajevoj ulici u zagrebačkom odvjetništvu, rekao je svjedok Krklec.

Fra Šimin prijatelj i susjed Anto Čović rekao je sucu Slavku Lozini da je prvooptuženi bio omiljen u mjestu. Okupio je dosta mladih oko sebe, povećao se i broj vjernika. O svojim namjerama prodaje zemljišta, obnovi te izgradnji crkve svake je nedjelje govorio na misi, pa su čak i vjernici za to počeli davati novac. Većini je žao što više nije s njima, rekao je svjedok Čović.

Na pitanje državne odvjetnice je li posudio novac fra Šimi, odgovorio je da mu je posudio 20.000 eura za automobil te je rekao da mu je nakon prodaje zemljišta rekao da sakrije novac.

Rođakinja Jasmine Bilonić Nataša Mirčeta sudu je posvjedočila da je Jasmini posudila 395.000 kuna za kupnju stana, a novac joj je vraćen u dva puta, 2011. godine 95.000 kuna te u kolovozu 2012. još 300.000 kuna.

Bivši provincijal Splitsko-makarske nadbiskupije Željko Tolić imao je samo riječi hvale za fra Šimu, kojega je iz župe u Promini premjestio u Bašku Vodu. Rekao je da su se 2010. sastali u Marmontovoj ulici u Splitu, gdje su razgovarali o obnovi crkve, no upozorio ga je da za sve treba imati dozvole, pogotovo onu od nadbiskupa Marina Barišića. "Mislim da je postupao u dobroj namjeri, no osuđujem to što je novac nestao s računa župe", dodao je.

Braniteljica prvooptuženoga, zagrebačka odvjetnica Nela Pedišić ustrajala je na pitanju koje sve dozvole daje provincijal te zašto za prodaju župne kuće na rivi u Baškoj Vodi nije bilo pisane dozvole za prodaju nekretnine.

- U crkvi postoji i duhovna predaja prema kojoj se fratri stoljećima ponašaju. Fra Šimi sam dao blagoslov za obnovu crkve, ali sam mu isto tako rekao i da za to, kao i za prodaju zemljišta, treba imati sve potrebne dozvole, zaključio je bivši provincijal.

Optužnica Državnog odvjetništva tereti fra Šimu Nimca da je bez znanja i pisanog odobrenja Nadbiskupijskog ordinarijata Splitsko-makarske nadbiskupije sklopio ugovor o kupoprodaji gotovo 40.000 metara četvornih u Baškoj Vodi za 1,3 milijuna eura. Nakon uplate od 9,8 milijuna kuna na račun župe, drugooptužena Bilonić ga je nagovorila da novac prebaci na svoj osobni račun, što je i učinio na temelju tri naloga za isplatu, pa su dio novca potrošili na kupnju vrijednih pokretnina i nekretnina, stoji u optužnici. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter