Suđenje fra Nimcu: Crkva je sve znala?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U nastavku suđenja fra Šimi Nimcu, optuženom da je zadržao 9,8 milijuna kuna od neovlaštene prodaje crkvenog zemljišta, i bankarici Jasmini Bilonić, optuženoj za poticanje, svjedok Mario Mikulić je rekao da su crkvene vlasti znale da fra Šimo prodaje crkveno zemljište radi obnove crkve.

Na danas održanom ročištu na Županijskom sudu u Splitu svjedočili su odvjetnik Mario Mikulić, u svojstvu ovlaštene osobe tvrtke Sunčani Bast koja je kupila crkveno zemljište kod Baške Vode, vlasnica te tvrtke Lidija Mikulić, Tamara Pletikosić iz Splitske banke SGG u kojoj je fra Šime imao račun te novi župnik u Župi Uznesenja Blažene Djevice Marije fra Petar Vrljičak.

Odvjetnik Mikulić je rekao da su on, njegov brat Ivo, koji je direktor te tvrtke, i supruga njegova brata Lidija, koja je vlasnica tvrtke, fra Šimi Nimcu dali broj mobitela Jasne Bilonić jer je želio oročiti dio novca od prodaje.

"Fra Šimu sam upoznao kada je došao u odvjetnički ured da potpišemo kupoprodajni ugovor. Zemljište je kupovao moj brat i nevjesta, koji su osnovali tvrtku Sunčani Bast. Kupoprodajna cijena je plaćena u dva dijela. Sav mu novac odmah nije trebao. Rekao je da će dio oročiti. Tada smo mu rekli za Jasminu Bilonić, koju smo znali od prije. Dali smo mu njezin broj mobitela da je može sam kontaktirati", rekao je.

Mikulić je rekao da je neprijeporno da je zemlja vlasništvo Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije te da je tada fra Šime Nimac kao župnik imao ovlasti da u ime župe prodaje zemljište. "Kroz razgovore je sve upućivalo da su crkvene vlasti bile dobro upoznate s prodajom zemljišta i uređenjem crkve", rekao je. Ispričao je i da je prilikom potpisivanja kupoprodajnog ugovora fra Šime predočio dokumentaciju iz koje je bilo vidljivo da su crkvene vlasti bile upoznate s onim što on radi.

Kazao da je, koliko on zna, fra Šime nakon prodaje zemljišta u Baškoj Vodi izvijestio župljane na misi, rekavši i iznos za koji je prodao zemljište.

Sadašnja zamjenica glavnog direktora poslovnog bankarstva Splitske banke SGG Tamara Pletikosić fra Šimu je upoznala preko Jasmine Bilonić, koja joj je u to vrijeme bila šefica. Rekla je da ga je u banci vidjela pet puta, jednom je s njim i Jasminom bila na ručku te da je krajem ljeta 2012. godine fra Šime podigao novac sa svojeg računa.

"Sigurno je tada podigao novac jer su to zabilježile naše nadzorne kamere. Na snimci se vidjelo da novac stavlja u torbu nalik onoj za laptop. Nalog da se pregleda ta snimka došao je od naše interne revizije. Pregledavali smo snimke samo od tog dana", rekla je svjedokinja.

Nimac se po optužnici Županijskog državnog odvjetništva tereti da je bez znanja i pisanog odobrenja Nadbiskupijskog ordinarijata Splitsko-makarske nadbiskupije sklopio ugovor o kupoprodaji gotovo 40.000 metara četvornih u Baškoj Vodi za 1,3 milijuna eura. Nakon uplate 9,8 milijuna kuna na račun župe, Jasmina Bilonić je, po optužnici, nagovorila Nimca da novac prebaci na svoj osobni račun a on je, navodi se, to i napravio.

Dio novca su potrošili na kupnju vrijednih pokretnina i nekretnina, navodi se u optužnici. Fra Nimac i Jasna Bilonić su od novca navodno kupili jahtu, luksuzni automobil i naposljetku zatvorili stara dugovanja prema bankama. Na računu bankarice je naknadno pronađeno 2,3 milijuna kuna, no još se ne zna gdje je ostatak novca. Suđenje se nastavlja sutra. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter