Suđenje Cetinskima i poreznicima iz Rijeke počinje 6. lipnja

Vinka i Mirko Cetinski (Arhiva)
Vinka i Mirko Cetinski (Arhiva)

Suđenje u aferi lažiranja u postupku ispitivanja porijekla imovine poznate rovinjske obitelji Cetinski počinje za mjesec i pol dana, 6. lipnja. Glavna je to odluka s jučerašnjeg pripremnog ročišta u riječkom Županijskom sudu, u sudskom procesu u kojem optužnica tereti supružnike Cetinski, Vinku i Mirka iz Rovinja, te dvoje suspendiranih djelatnika Porezne uprave,  Mirjanu Grijak i Silva Jelenčića  iz Rijeke, da su umiješani u zlouporabe i krivotvorenja kojim su u poreznom nadzoru kao zakoniti prihvaćeni prihodi poznate rovinjske obitelji od oko 25 milijuna kuna. 

Ročište je, kako to zakonske regule nalažu, bilo zatvoreno za javnost, no izvori bliski sudskim navode da su predstavnici optužbe izložili optužnicu i dokaze koji je potvrđuju, kao i prijedloge za dokaze koje namjeravaju izvesti na glavnoj raspravi. U prvom raspravnom ciklusu u drugom tjednu lipnja zakazano je pet raspravnih dana, te predviđeno saslušanje petnaestak svjedoka, zasad onih koje je predložila optužba.

Tužitelji USKOK-a smatraju da su zaključci, kojim su kao zakoniti prihvaćeni prihodi rovinjske obitelji od oko 25 milijuna kuna, rezultat protuzakonitih makinacija, pa je dvoje riječkih poreznika optuženo za zlouporabu položaja i ovlasti, a supružnici Cetinski za krivotvorenje isprava i poticanje poreznika Mirjane Grijak i Silva Jelenčića na zloporabu položaja. Prema optužnici USKOK-a, na temelju nevjerodostojnih dokumenata prihvaćeni su kao legalni prihodi  Vinke Cetinski, bivše doministrice turizma, i Mirka Cetinskog u ukupnom iznosu od dva milijuna i 230 tisuća eura, milijun i 55 tisuća američkih dolara i 460 tisuća njemačkih maraka.

Inkriminacije se smještaju u razdoblje od kraja kolovoza 2011. do sredine srpnja 2013. godine. (F. VEŽNAVER)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU

 


Podijeli: Facebook Twiter