Sudbina TESU RUA-e u rukama vjerovnika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na zahtjev vjerovnika Uljanika TESU Rasklopni uredaji i automatika (RUA) sudac Trgovackog suda u Pazinu Damir Rabar je na današnjem rocištu donio odluku da se izvještajno rocište nastavi 2. listopada, kada ce vjerovnici odluciti o sudbini tog društva. Sudac je pozvao vjerovnike da do tada preispitaju mogucnost eventualnog nastavka proizvodnje, mogucnost koju su ti isti vjerovnici više puta spominjali u raspravi.

Da financijska slika TESU RUA-e nije blistava, moglo se zakljuciti iz podužeg izlaganja stecajne upraviteljice Vlaste Majstorovic. Rekla je da 126 vjerovnika potražuje 14,76 milijuna kuna, a da je u stecajnom postupku njih 83 prijavilo 15,57 milijuna. Pojasnila je da nisu svi vjerovnici odlucili prijaviti tražbine, ali da je dug porastao zbog obracuna kamata. Pritom je najveci iznos prijavio Uljanik Brodogradilište - 5,27 milijuna kuna. Najveci dio toga otpada na dva kredita TESU RUA-e, jer je Brodogradilište bilo jamac. Drugi najveci vjerovnik je Uljanik Handel GmbH iz Münchena, koji potražuje 1,76 milijuna kuna. Nitko od ostalih vjerovnika ne potražuje više od milijun kuna, a radnici, njih 44, potražuju na osnovi šest bruto placa, otpremnine, prijevoza i kamata 3,02 milijuna kuna, ili u prosjeku 68,7 tisuca kuna. Rijec je o neisplacenim placama u 2009., jer je tvrtka zadnje dohotke isplatila u sijecnju za prosinac, a nakon toga je krajem sijecnja završila u blokadi s 21 zaposlenim radnikom. Od pet radnika koji potražuju više od 100 tisuca kuna tri su bivša clana Uprave: Branko Modrušan (107 tisuca kuna), Klaudio Verko (102 tisuce) i Zvonko Cukon (121 tisucu). Marija Peruško je prijavila 119 tisuca, a najviše Loris Zahtila - 136 tisuca kuna.

Kolika je šansa da vjerovnici dobiju svoj novac, najbolje je oslikala stecajna upraviteljica kada je rekla da društvo ima 1,9 milijuna kuna imovine te cak 16,7 milijuna kuna obveza, dakle, rijec je o gotovo devet puta vecem dugu od imovine, te da je prioritet placanje PDV-a, potom isplata placa onim radnicima koji su u otkaznom roku i na koncu troškova prijevoza radnika na posao.

- Mislim da bi se dobila najbolja cijena da se tvrtka proda kao cjelina onome tko bi ponovno zaposlio radnike i nastavio proizvodnju, rekla je stecajna upraviteljica.

Voditeljica Gradansko-upravnog odjela pri Županijskom državnom odvjetništvu u Puli Sonja Šipic je na rocištu zakljucila da je TESU RUA u sadašnju fazu doveo Uljanik, koji ga je osnovao kao partnera, da bi ga se sada odrekao i odabrao drugog partnera. Dario Štifanic, direktor Uljanik Handela, smatra da su krivi i radnici koji su ujedno vlasnici TESU RUA-e.

- Pitam se jesu li se i oni spremni odreci svog duga kao što smo i mi vjerovnici to spremni uciniti s dijelom našeg duga, primjerice kamata, pa da se ide ponovno u razgovor s Brodogradilištem o obnovi poslovne suradnje, rekao je Štifanic. Majstorovic mu je odgovorila da je TESU RUA poslovala s gubitkom vec pet-šest godina te da je pritom akumulirala osam milijuna kuna duga.

- Ukoliko bismo dobili posao i nastavili s proizvodnjom, pitanje je bi li ovog puta tvrtka uspjela. No, ova firma bi mogla raditi da pocne od nule, ali sa 16 milijuna kuna duga - ne!, zakljucila je stecajna upraviteljica RUA-e, privatiziranog poduzeca TESU-a iz cijeg je sastava izašla krajem 2006. godine, a potom je na mjestu njihovih radionica izgraden Kaufland.


Podijeli: Facebook Twiter