Sudbina Kalmete i Livakovića u Sapunarovim rukama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nekadašnji financijski direktor HAC-a Josip Sapunar "obišao" je jučer, nakon uhićenja, u pratnji policije nekoliko lokacija u Zagrebu, pa je između ostaloga, kako doznajemo, bio i u upravnoj zgradi HAC-a, a obavljena je i pretraga njegovog stana.

Sapunar je uhićen u sklopu istrage o izvlačenju oko 38 milijuna kuna  iz HAC-a preko tvrtke Remorker International iz Praga.

Iako se istraga u HAC-u u brojnim detaljima poklapa s onom u Hrvatskoj gospodarskoj komori, pa su čak iste i tvrtke preko kojih je, kako se sumnja, izvučen novac, a  radi se i o otprilike istom  iznosu, naši sugovornici ističu da je slučaj HAC puno ozbiljniji.

Pojašnjavaju da je istraga oko izvlačenja novca iz HGK-a preko češke tvrtke vjerojatno zaokružen slučaj, a da bi isisavanje novca preko Remorkera mogao biti ulaz u razotkrivanje brojnih malverzacija u HAC-u. I dosad se USKOK bavio poslovanjem HAC-a, ali u ovoj istrazi sumnje su ipak, tvrde naši izvori, potkrijepljene najjačim iskazima, a iskazi dokazima.

Na osnovi toga istražitelji se nadaju da će probiti i neke druge slučajeve koje su ranije otvarali. Sapunar, doznajemo, nije krajnji cilj nego bi  njegove informacije trebale ovaj put dovesti do ljudi koji su stajali iza svega ili naredili izvlačenje novca iz HAC-a.

Tako bi Josip Sapunar mogao postati krunski svjedok u razmotavanju klupka korupcije i kriminala u Hrvatskim autocestama, jer je riječ o najdugovječnijem direktoru u ovoj državnoj tvrtki, ujedno i o osobi koja je najupućenija u financije HAC-a, resoru za koji je bio zadužen cijelo desetljeće.

Na to mjesto došao je u vrijeme ministra Radimira Čačića te ostao još punih osam godina u mandatu HDZ-ovog ministra Božidara Kalmete.

Za aktualni postupak u aferi HGK-HAC svakako je bitno napomenuti kako Sapunaru ovo nije prvo svjedočenje, jer je on bio važan akter u istrazi oko Fimi-medije, gdje je navodno izrijekom teretio za ovu aferu Zdravka Livakovića i Božidara Kalmetu, koji ipak nikada nisu bili gonjeni od strane suda, osim što je Kalmeta bio tretiran kao svjedok.

Nevjerojatno do danas ostaje da Kalmeta nije bio među optuženima, ne samo zbog svjedočenja Josipa Sapunara, već i niza drugih direktora državnih tvrtki, koji su dali iskaz o tome da je ministar prometa Božidar Kalmeta bio nazočan sastancima na kojima su se dogovarali poslovi za Fimi-mediju ili je čak i osobno nagovarao pojedine direktore državnih tvrtki na tu suradnju. (D. PAJIĆ, V. VESIĆ/NL)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU

Sapunar odgovarao na pitanja istražitelja
Bivši financijski direktor Hrvatskih autocesta (HAC) Josip Sapunar danas je u Županijskom državnom odvjetništvu iznio obranu i odgovarao na pitanja u slučaju u kojem ga se tereti za izvlačenje novca iz te tvrtke, dok se odluka tužiteljstva o pokretanju istrage i određivanju istražnog zatvora tek očekuje.

Sapunara su s lisicama na rukama nakon ispitivanja iz sjedišta tužiteljstva na Savskoj cesti ispratila dvojica policajaca, a njegov odvjetnik Veljko Miljević novinarima je rekao da je aktivno iznosio obranu i odgovarao na pitanja.

- Naš branjenik je danas dao prvu službenu izjavu, kazao je Miljević novinarima te dodao da je u tom slučaju za postupanje nadležan USKOK.

- Je li to kraj, u ovom momentu ne znamo ni mi, a ne znaju ni voditelji postupka. Vjerujem da će vrlo pažljivo analizirati ovo što je danas rečeno, kazao je Miljević, koji Sapunara u tom slučaju zastupa zajedno s odvjetnikom Gordanom Preglejem.

Dodao je da će USKOK unutar zakonskog roka odlučiti kako će dalje tretirati njegova branjenika, koji je od subote osumnjičen za izvlačenje novca iz HAC-a.

Iz te tvrtke su navodno od 2006. do 2011. izvučeni milijuni eura preko nekoliko podizvođačkih tvrtki. Tzv. aktivnu obranu Sapunar je iznosio i prije tri godine kada je uhićen pod sumnjom da je HAC-ovim novcem, preko agencije Fimi-media, punio HDZ-ov crni fond.

Priču do navodno koruptivnog lanca u HAC-u dovela je istraga o izvlačenju novca iz Hrvatske gospodarske komore (HGK).

U toj je istrazi trećeoptuženi Igor Premilovac priznao da su na austrijski račun njegove češke tvrtke Remorker International, osim novca izvučenog fiktivnim ugovorima iz Komore, navodno uplaćivana i sredstva HAC-ovih podizvođača.

Miljević tvrdi da je iznos protupravno stečene koristi značajno manji no što su to objavljivali mediji. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter