Sudbina istarskog pršuta ovisi o sposobnosti Vlade

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Donedavni međunarodni tajnik HDZ-a, zastupnik u Europskom parlamentu Davor Ivo Stier vrlo je aktivan u tom visokom domu europske demokracije. Iako je do redovitih europskih izbora ostalo još nekoliko tjedana, Stier ne odustaje od političkih akcija, poput recentnog traženja zaštite hrvatskih ekonomskih emigranata u Švicarskoj, ali je očito, i u predizbornoj kampanji.

- Kako ocjenjujete odnose sa Švicarskom nakon referenduma, može li EK doista zaštititi hrvatske ekonomske emigrante?

- Švicarskim referendumom otvorilo se pitanje ograničavanja slobode kretanja ljudi, ali Bernu bi trebalo biti jasno da takva politika nužno vodi i prema preispitivanju slobode kretanja kapitala, roba i usluga. Naime, Švicarska kao suverena država može uvesti restriktivne mjere, ali i EU ima onda pravo ukinuti Švicarskoj status povlaštenog pristupa tržištu EU-a, na kojem ostvaruje više od šezdeset posto svojeg izvoza. Upravo sam na tu temu uputio zastupničko pitanje predsjedniku Vijeća Hermanu van Rompuyu.

- Što je s problemom istarskog pršuta, predstoji li dogovor sa Slovenijom?

- Prošli ponedjeljak stigao je odgovor Europske komisije na slovenski prigovor. Procedura je takva da sada Hrvatska i Slovenija imaju tri mjeseca za usuglašavanje stavova prije nego što Komisija donese konačnu ocjenu o zaštiti istarskog pršuta. Zato je i održan sastanak ministara poljoprivrede u Varaždinu. Nadam se da će ovoga puta ministar Tihomir Jakovina biti bolje pripremljen nego u slučaju prošeka, kada je dezinformirao naše proizvođače. Dakle, konačni rezultat u velikom dijelu ovisi o sposobnosti Vlade da pregovara sa Slovenijom, te nakon toga argumentirano uvjeri Komisiju u izvornost istarskog pršuta.

- Treba li Istri predstavništvo u Bruxellesu?

- Da, to je jako korisno. Sigurno se može povući poveznica između Istre kao primjera uspješne županije u području korištenja predpristupnih fondova. (D. GRAKALIĆ)

CIJELI RAZGOVOR ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter