Sudbina HDZ-a u Bajicevim rukama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U vodstvu HDZ-a uvjereni su da njihov bivši predsjednik Ivo Sanader stoji iza iskaza bivše HDZ-ove blagajnice Branke Pavoševic, u kojem su diskreditirani i teško kompromitirani brojni dužnosnici stranke, a osobito premijerka Jadranka Kosor.

U nedjelju su iz HDZ-a neodredeno priopcili da im neprijatelji stranke podmecu po narudžbi. Niti jucer, nakon što je veci dio iskaza Branke Pavoševic objavljen u Jutarnjem listu, nitko iz vrha HDZ-a nije želio javno imenovati "neprijatelje stranke", ali neslužbeno, u cijelom slucaju prepoznaju rukopis Ive Sanadera.

- To je Sanaderov udar. U prvom iskazu Branke Pavoševic, koji je takoder dospio u medije, ona je za sve teretila iskljucivo Sanadera i Mladena Barišica. U meduvremenu je skroz preokrenula pricu i sada skoro više nigdje nema Sanadera, a u iskazu je spomenula niz stranackih dužnosnika.

Lako je zakljuciti da se Branka Pavoševic dogovorila s Ivom Sanaderom, koji joj je obecao pomoc u slucaju da lažno svjedoci protiv HDZ-a i nas pojedinaca, reklo nam je jucer više znacajnih stranackih dužnosnika HDZ-a.

Sanader nije nestao

Cinjenica jest da se u onom što su mediji objavili Sanader tek sporadicno spominje, medutim, kako smo se mogli osobno uvjeriti, nije tocno da je Ivo Sanader sasvim "nestao" iz njenih posljednjih iskaza USKOK-u.



- Ništa u stranci, pa tako ni u pogledu financiranja, nije se moglo napraviti bez Sanadera, kazala je, medu ostalim, Branka Pavoševic tužiteljima.

Štoviše, Branka Pavoševic slicne formulacije ponavlja u nekoliko navrata u svojim iskazima, a navodi i da se Mladen Barišic volio pozivati na Sanaderov autoritet. Barišic je, navodi Pavoševic u iskazu, prema trecim osobama cesto to isticao, pa je znao i govoriti: "Kad razgovarate sa mnom, kao da razgovarate sa Sanaderom".

Ali istina jest da je optužila brojne "nove" HDZ-ovce. Primjerice, optužila je Ratka Maceka i Branka Vukelica da su donosili neevidentirani novac, Maceka je optužila da je po njegovom nalogu 2003., 2004. i 2005. godine obavila niz isplata, pa i milijunskih, iz neevidentiranih sredstava, Ivana Jarnjaka da je nalagao isplate pojedinim osobama te da joj je jednom prilikom donio dva milijuna kuna s naredbom da ih proslijedi Sanaderu. Obojica spomenutih jucer su najavili tužbe protiv Branke Pavoševic.

- To su laži i neistine zbog kojih cu podnijeti tužbu protiv Branke Pavoševic. Nazvao sam Bajica, razgovarao sam s njim i dat cu iskaz pred DORH-om o svim okolnostima koje se navode u medijima, rekao je Jarnjak na svojoj konferenciji za novinare. Uoci njegove presice, u HDZ-u se sastalo uže Predsjedništvo stranke, medutim, niti Jadranka Kosor ni drugi clanovi jucer nisu htjeli komentirati slucaj.

Slaganje mozaika


Bajic, odnosno DORH, vrlo su brzo odgovorili Jarnjaku i ostavili otvorenom mogucnost da ga pozovu kao osumnjicenika. Naime, u priopcenju DORH-a navodi se kako pozivanje na razgovore nije stvar dogovora te da državni odvjetnik "odlucuje kada ce i u kojem svojstvu pozvati pojedine osobe, pa tako i Ivana Jarnjaka, radi davanja iskaza." Kao što smo vec i pisali, USKOK ispituje kakvu su ulogu glavni tajnici stranke imali u HDZ-ovim financijama, a iskaz Branke Pavoševic samo im je pružio nove kockice za dovršavanje mozaika.

A osim ujedinjavanja u front protiv arhineprijatelja Ive Sanadera, objava neugodnih pojedinosti iz iskaza Branke Pavoševic izazvala je i odredene napetosti u samoj stranci.

- Kad su prije godinu dana novine pisale da su potpredsjednik Vlade i zamjenik predsjednice HDZ-a Darko Milinovic te primjerice Bianca Matkovic primali novac iz crnog fonda, nitko iz stranke nije ih uzeo u zaštitu. Nije bilo nikakvih priopcenja da su to podmetanja, no sada kad je red došao na Jadranku Kosor, Ivana Jarnjaka i druge, sad se govori da je HDZ žrtva falsifikata, na glas je jucer razmišljao jedan HDZ-ovac nezadovoljan ponašanjem stranke kroz cijelu aferu.

Demanti za demantijem

No, nije previše cudno da je najnovija reakcija HDZ-a oštra i promptna, jer prema iskazu Branke Pavoševic, sredstva iz crnih fondova u najvecoj su mjeri potrošena za izborne kampanje. Naime, Branka Pavoševic precizirala je istražiteljima dokumentacijom da je u kampanji 2003. godine potrošeno izmedu 10 i 13 milijuna kuna, za predsjednicku kampanju 2005. godine oko 9,7 milijuna kuna, te za kampanju 2007. godine oko dva milijuna kuna.

U kampanji za parlament 2007. godine, doduše, Branka Pavoševic obavljala je tek manje isplate, a upravljanje sredstvima iz crnog fonda preuzeo je Barišic.

Redom svi HDZ-ovci koje je Branka Pavoševic na bilo koji nacin uplela u svoj iskaz jucer su demantirali da su pocinili nešto nezakonito. Tako je, primjerice, potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Gordan Jandrokovic opovrgnuo da je "crnim novcem" obnovio stranacke prostorije u Bjelovaru.

Kci Luke Bebica Asja "nevjerojatnim neistinama i cistim podmetanjima" proglasila je tvrdnje Branke Pavoševic da je isplacivala estradnjake u prvoj izbornoj jedinici.

Branko Bacic uništavao dokazni materijal

Bivša HDZ-ova blagajnica ispricala je i kako je 13. listopada 2007. godine u gotovini tadašnjem direktoru Croatia Airlinesa Ivanu Mišeticu isplatila 22.281 kunu za avionsku kartu za Francusku na ime Jadranke Kosor. Pritom su prisutni bili i Ivo Sanader i Jadranka Kosor.

U posebno neugodnu situaciju Branka Pavoševic dovela je današnjeg glavnog tajnika Branka Bacica, koji joj je, kako je ispricala istražiteljima, naložio da mu donese bilježnicu s evidencijom isplata iz 2009., koju su potom zajedno uništili. Kako je ispricala tužiteljima, bilježnice s isplatama iz ranijih godina takoder je uništila, ali to je radila po nalogu Ive Sanadera.

Regres i božicnice iz crnog fonda

Novac iz stranackog crnog fonda Pavoševic je, prema vlastitom iskazu, najviše isplacivala za vrijeme predizbornih kampanja. Potražnja za novcem se smanjivala nakon izbora, a opet se pojacavala kako se ulazilo u izbornu godinu. Prisjetila se i kampanje 2003. kad joj je Sanader naložio da ne evidentira sredstva koja donesu tadašnji glavni tajnik Branko Vukelic i šef kampanje Ratko Macek.

Prema njezinom sjecanju, u toj su se kampanji vrlo cesto održavali sastanci na kojima su bili prisutni Ivo Sanader, Ratko Macek, Branko Vukelic, Jadranka Kosor, Bianca Matkovic, Vladimir Šeks i Luka Bebic. Iako nije nazocila tim sastancima, pretpostavlja da su se na njima dogovarale predizborne aktivnosti, jer joj je Ratko Macek, kao šef kampanje, poslije sastanaka cesto nalagao što kome da plati i što treba odraditi.

Pomalo je bizarna informacija da je Branka Pavoševic priznala da su minimalno jedne godine, a po njenom sjecanju moguce i dvije, iz crnog stranackog fonda službenicima stranke u središnjici i u zagrebackom HDZ-u isplaceni božicnica i regres za godišnji odmor. Radilo se o oko tisucu kuna po osobi za regres i za božicnicu, odnosno ukupno oko pedesetak tisuca kuna.

Sanader odnio dokumente iz Vlade?

Premda 2010. godine više nije bila blagajnica, Branka Pavoševic bila je clanica komisije koja je ispraznila Sanaderove prostorije u stranci. Iz dvije sobe koje je koristio Ivo Sanader iznesene su brojne slike i veca kolicina dokumentacije koja se, prema njenom sjecanju, u dva ili tri navrata kombijem odvozila Sanaderu u kucu u Kozarcevoj ulici.

Kasnije se Pavoševic prisjetila da je prije izbornog stranackog sabora u srpnju 2009. godine, na kojem se Sanader povukao, srela šefa stranackog osiguranja koji joj se požalio da mora kombijem iz Vlade prebaciti neku dokumentaciju u stranku. Zakljucila je da se radi o istoj dokumentaciji, prema njenoj pretpostavci Vladinoj.


Podijeli: Facebook Twiter