Sudarit ce se Mlijecni put i Andromeda

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kataklizmicki sudar naše galaktike Mlijecnog puta i susjedne Andromede ne može se izbjeci, ali ce se dogoditi tek za cetiri milijuna godina, objavila je u cetvrtak americka svemirska agencija NASA.

"Naš model statisticki pokazuje izravni sudar Andromede i Mlijecne staze", rekao je na tiskovnoj konferenciji Roeland van der Marel, astrofizicar Space Telescope Science Institutea u Baltimoreu.

Taj je zakljucak rezultat mjerenja brzine i smjera Andromedine putanje, složenog postupka provedena zahvaljujuci svemirskom teleskopu Hubbleu.

Andromeda, koju zovu i M31, trenutacno je udaljena 2,5 milijuna svjetlosnih godina (jedna svjetlosna godina iznosi 9.460 milijarda kilometara) od Mlijecnog puta, ali mu se neumitno približava. To je privlacenje posljedica sile gravitacije dviju galaktika i tamne tvari koja ih okružuje.

"Nakon gotovo citavog stoljeca nagadanja u znanstvenoj zajednici o sudbini Andromede i Mlijecnog puta, napokon imamo jasnu sliku o tijeku tih dogadanja u svemiru u iducih milijardu godina", rekao je Sangmo Tony Sohn iz tog instituta.

Andromedi ce trebati cetiri milijarde godina da bi se sudarila s Mlijecnim putem i još dvije milijarde godina da se galaktike potpuno spoje.

Iz njih ce nastati jedna galaktika elipticnog oblika, koji je uobicajen u svemiru blizu nas, objasnili su astronomi. Sunce ce u novoj galaktici biti pomaknuto, ali Zemlji i našem Suncevu sustavu ne prijeti uništenje, uvjereni su znanstvenici. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter