Sudaranje s kobnim posljedicama nemara

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Veliki polarni medvjed s pojasom za spašavanje docekuje posjetitelje u Malom salonu, kao centralna figura prvog segmenta izložbe "goGLOBAL" kojom akademska slikarica Lada Sega upucuje apel za spas planeta, suocavajuci nas sa slikom svijeta koja nije nimalo optimisticna.

Ugrožene životinjske vrste, posjeceni panjevi preostali od šuma opustošenih nemilosrdnom eksploatacijom, slike razornih prirodnih katastrofa poput tsunamija, preparat galeba nad hrpom smeca u kolicima za šoping iz obližnjeg megamarketa, niz globusa s aplikacijama poput pištolja, kirurške maske ili novcanice dolara – samo su neki od uznemirujucih prizora koji podsjecaju na poguban odnos covjeka prema prirodi.

Postoji li izlaz iz ove situacije? Sega je uvjerena da postoji pa tako posjetitelja vec na ulazu docekuje info-punkt s nekoliko prakticnih uputstava o tome što svaki pojedinac može uciniti kao osobni doprinos cuvanju prirode, a kao posljednju postaju puta po Zemlji ponudila je i sobu za kontemplaciju i sabiranje dojmova, kao podsjetnik na ono što gubimo, a što bi za dobrobit opstanka vlastite vrste trebali cuvati.

Sega je diplomirala slikarstvo na venecijanskoj akademiji lijepih umjetnosti, eko-artom se bavi više od deset godina, a svoje eticke stavove osim kroz umjetnost iskazuje i njihovom prakticnom primjenom na svakodnevni život u lokalnoj zajednici. Tako je uz ovaj projekt pripremila i vodstvo po izložbi što ce ga 30. lipnja u 19 sati održati pod nazivom "Sat kucne ekologije". Izložba je otvorena do 5. srpnja.


Podijeli: Facebook Twiter