Sudac Pocar tajio dokumente na štetu Hrvatske?

Fausto Pocar
Fausto Pocar

Peteročlano žalbeno vijeće koje je oslobodilo generale Antu Gotovinu i Mladena Markača činili su suci Theodor Meron, Fausto Pocar, Mehmet Güney, Paul Robinson i Carmel A. Agius. U manjini su ostali suci Pocar i Agius, koji su se u protivili odlukama Merona, Güneyja i Robinsona o poništavanju presude za prekomjerno granatiranje i udruženi zločinački pothvat te oslobađanje Gotovine i Markača.

Sudac Fausto Pocar rođen je 1939. godine i dolazi iz Italije. U dva je mandata bio predsjednik Međunarodnoga kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, od 2005. do 2008. godine. Predaje međunarodno pravo na milanskom sveučilištu. Predsjedavao je Komisijom UN-a za ljudska prava te obnašao dužnost posebnog predstavnika Visokog povjerenika UN-a za ljudska prava za Čečeniju i Rusiju. Stalni je sudac ICTY-a od 2000. godine.

Pocar je u Italiji visokopozicionirani pravni stručnjak pa je u više navrata bio član talijanske delegacije u Generalnoj skupštini OUN-a te pri ženevskoj Komisiji za ljudska prava.

Ime Fausta Pocara veže se uz slučaj francuske novinarke Florence Hartmann koja ga u svojoj knjizi "Mir i kazna" optužuje da je "uz suglasnost vlade u Beogradu držao u tajnosti informacije koje dokazuju umiješanost Srbije u ratnoj agresiji protiv Hrvatske i Bosne i Hercegovine". Navod se nalazi u mnogim neautoriziranim biografijama Pocara koje kruže web-stranicama talijanskih medija.

Svi oni sada obnavljaju podatke iz procesa koji je 2009. godine pokrenut u Haagu protiv Hartmann, koja je od 2000. do 2006. godine bila glasnogovornica i savjetnica za Balkan glavne tužiteljice Međunarodnog kaznenog suda Carle del Ponte. Naime, presudom od 14. rujna 2009. kazneni sud u Haagu osudio je Hartmann na novčanu kaznu od 7.000 eura zbog objavljivanja povjerljivih odluka tog suda kojima se "potvrđuje odobravanje zaštitnih mjera za ratne dokumente koji ukazuju na direktnu umiješanost Srbije u genocid u Srebrenici".

Hartmann, koja je godinama bila novinarka lista Le Monde kao dopisnica iz bivše Jugoslavije, u svojoj knjizi obznanjuje da je sud kojim je predsjedavao Fausto Pocar držao u tajnosti te dokumente.

U razgovoru s talijanskim novinarima Hartmann je 2009. godine izjavila: "Trebali bi sami suci objasniti razloge takvog postupka, s obzirom da nitko danas nije u stanju pronaći razloge koji ne bi imali političku konotaciju".

Carmel A. Agius u Haag došao je 2001. Rođen je 1945. i dolazi s Malte. Karijeru je započeo kao javni bilježnik, a kasnije je postao predsjednik Ustavnog i Vrhovnog suda Malte.

Predsjednik žalbenog vijeća je u Hrvatskoj poznati sudac Theodor Meron, 83-godišnjak koji je kao dječak preživio nacističke logore. Meron je srušio i drakonsku presudu Tihomiru Blaškiću, a u Haagu sudi od 2001. te je obavljao niz važnih funkcija. Angažiran je i u Međunarodnom odboru Crvenog križa, a specijalnost mu je humanitarno pravo za diplomate. (E. VELAN/G. D./Tportal.hr)


Podijeli: Facebook Twiter